Voorzichtige start elektrische auto Toyota en Mazda

Eerder dit jaar zijn Mazda en Toyota een gezamenlijke onderneming gestart om elektrische auto’s te ontwikkelen en een fabriek in de VS te gaan bouwen.

De twee Japanse autofabrikanten hebben hun plannen bekend gemaakt nu Denso, een producent van auto onderdelen, zich heeft toegevoegd aan de onderneming.

De drie bedrijven tekende vandaag een contract om samen de benodigde technologie voor elektrische auto’s te ontwikkelen en een nieuw bedrijf op te zetten met gespecialiseerde technici die door de drie bedrijven worden geselecteerd.  Door de kennis te bundelen verwachten ze snel en efficient de nieuwe technologie te kunnen inzetten op nieuwe projecten.

Toyota heeft lang ingezet op de waterstofauto in plaats van de batterij aangedreven elektrische auto. En ondanks dat zij doorgaan met deze ontwikkeling, beweegt het bedrijf steeds meer naar batterij aangedreven elektrische auto’s.

Ambitie voor elektrische auto komt niet van binnenuit

De reden van deze actie wordt door Toyota niet verbloemd:

Nu landen en regio’s in de wereld steeds strengere eisen aan de uitlaatemissies stellen om broeikasgassen terug te dringen wordt ook nieuwe regelgeving ingevoerd die eisen dat een deel van de voertuigen die verkocht mogen worden volledig elektrisch moeten zijn. Het voldoen aan deze regels stelt onze bedrijven is noodzakelijk om groei in onze bedrijven te handhaven. Hiervoor is de ontwikkeling van verschillende typen aandrijflijnen en technologieën noodzakelijk. We achten de elektrische auto als de belangrijkste technologie naast de auto met brandstofcel.

Toyota en Mazda zullen gezamenlijk een reeks elektrische auto’s gaan bouwen variërend van mini voertuigen tot reguliere voertuigen, SUV’s en licht vrachtwagens.Onlangs maakte Toyota haar plannen voor solid-state batterijen bekend. En hoewel Toyota en haar partners nog slechts 40 personen in de onderneming stoppen, is de verwachting dat dit aantal snel zal toenemen. De voortvarendheid lijkt echter voornamelijk gedreven te worden door regulering en niet vanuit een interne ambitie. En dat is jammer want een mega concern als Toyota zou, zeker gezien hun 20+ jaar ervaring met de Prius, een grote rol in dit zeer snel groeiende segment kunnen of zelfs moeten spelen.