Toyota wil solid-state batterijen gebruiken voor elektrische auto platform

25 jul, 2017 | Nieuws, Techniek, Toyota

Toyota wil solid-state batterijen gebruiken in haar nieuw te ontwikkelen platform voor volledig elektrische auto’s. Dit maakt het mogelijk om een groter bereik te realiseren en de batterij sneller op te laden.

In een rapport in de Chunichi Shimbun Daily (wie kent ze niet), suggereert Toyota dat ze op schema liggen om het nieuwe platform voor volledig elektrische auto’s in 2022 gereed te hebben. Dit platform zal dus gebruik maken van solid-state batterijen voor alle te ontwikkelen elektrische auto’s.

Toyota ging niet verder in over het platform maar bevestigde het commerciële gebruik van dit soort batterijen vanaf 2020.

 

Solid-state batterijen veilige dan li-ion batterijen

Een solid-state batterij wordt veiliger geacht dan de nu gebruikte li-ion cellen. Ook kunnen solid-state batterijen meer energie opslaan. Er is echter nog geen fabrikant die dit soort batterijen op grote schaal produceert tegen een prijs die kan concurreren met de huidige li-ion batterijen.

We zijn verschillende bedrijven bezig met de ontwikkeling van de solid-state voor de auto industrie. Zo heeft Dyson aangekondigd een fabriek voor solid-state’s op te tuigen met een waarde van 1 miljard dollar. De eerste spa moet echter nog de grond in. Ook Bosch investeert flink in deze technologie.

Een solid-state batterij met een opslagcapaciteit van 50 kWh zou zo’n 200 kg wegen. Dat is de helft van een gelijkwaardige li-ion batterij.

Ook Hyundai is aan het testen met solid-state batterijen voor haar volledig elektrische auto. Vorig jaar heeft Hyundai haar eerste volledig elektrische auto onder de naam Hyundai Ioniq Electric op de markt gebracht. De volgende generatie elektrische auto van Hyundai zou volgens de berichten worden uitgerust met een solid-state batterij.

 

Toyota waarschijnlijk eerst die solid-state in elektrische auto’s zal gebruiken

Alle partijen die bezig zijn met solid-state zijn vaag over de tijdlijn waarin deze technologie gereed is voor commercieel gebruik. En ondanks dat “vroeg in 2020” nog ver weg lijkt, ziet het er naar uit dat Toyota de eerste zal zijn die deze technologie zal toepassen in haar volledig elektrische auto’s.