BMW kondigt volgende stap elektrische auto strategie aan

25 jul, 2017 | BMW elektrische auto, Nieuws

Persbericht BMW

Elektrificatie van het modellengamma is een van de kernpunten in de strategie NUMBER ONE > NEXT van BMW Group. Dat houdt in dat elk model van BMW Group keuze biedt uit volledig elektrische of hybride aandrijflijnen als aanvulling op de varianten met verbrandingsmotor. Nieuwe elektrisch aangedreven modellen verschijnen de komende jaren en vanaf 2020 maakt de architectuur van de nieuwe modellen generatie nog meer elektrische varianten mogelijk.

MINI kondigt voor 2019 een volledig elektrisch aangedreven variant aan van de MINI 3-deurs. Daarmee biedt MINI dan keuze uit vier aandrijflijnen: benzine, diesel, plug-inhybride en volledig elektrisch. De aandrijflijn van de volledig elektrische MINI 3-deurs wordt geproduceerd in BMW Groups e-mobility centers van de fabrieken in Dingolfing en Landshut, beide in Beieren. Vervolgens worden ze ingebouwd in de MINI-fabriek in Oxford (Groot-Brittannië) – de hoofdproductielocatie voor de MINI 3-deurs.

Flexibel productiesysteem elektrische auto
Oliver Zipse, lid van de Raad van Bestuur van BMW AG en verantwoordelijk voor productie, vertelt: “Onze fabrieken in Dingolfing en Landshut zijn op het gebied van elektrische mobiliteit de expertise-centra van ons wereldwijde productienetwerk. Het flexibele productiesysteem is innovatief en kan snel inspelen op een gewijzigde vraag van de consument. Als de markt erom vraagt, kunnen we de productie van de componenten voor elektrische aandrijflijnen snel en efficiënt opschroeven.”

BMW Group verwacht dat tegen 2025 zo’n 15 tot 25% van de verkopen bestaat uit geëlektrificeerde modellen. Maar factoren als regelgeving, subsidies en veranderende infrastructuur spelen per markt nog een belangrijke, verschillende rol bij de opkomst van elektrische mobiliteit. Om snel op de verwachte vraag te kunnen reageren, heeft BMW Group een uniek, flexibel systeem ontwikkeld voor het wereldwijde productienetwerk. Dat maakt het mogelijk dat elke fabriek van BMW Group tegelijk modellen met verbrandingsmotor, plug-inhybride en batterij-elektrische aandrijflijnen kan produceren.

Investeringen gaan door
BMW Group produceert momenteel in tien fabrieken wereldwijd modellen met elektrische aandrijving. Sinds 2013 komen alle belangrijke componenten van de elektrische aandrijflijn uit de fabrieken in Dingolfing en Landshut. Verder vindt in Dingolfing ook de productie van de plug-inhybride versies van de BMW 5 Serie en BMW 7 Serie plaats. Vanaf 2021 produceert deze fabriek ook de BMW i NEXT. BMW Group heeft tot op heden al meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in de fabriek in Dingolfing en elektromobiliteit. BMW Group zet de investeringen in het gamma van modellen met elektrische aandrijving voort.

Grootste gamma elektrische auto’s
De nieuwe, volledig elektrische MINI 3-deurs is een van de vele nieuwe modellen met elektrische aandrijving van BMW Group die de komende jaren verschijnen. In 2018 verschijnt de BMW i8 Roadster als nieuwste lid van de BMW i-familie. BMW kondigde de volledig elektrisch aangedreven BMW X3 al aan voor 2020 en de BMW i NEXT verschijnt in 2021.

BMW Group biedt nu van alle autofabrikanten ter wereld al de grootste variëteit auto’s met elektrische aandrijving aan. Negen modellen zijn al op de markt, van de volledig elektrische BMW i3 tot de MINI Cooper S E Countryman ALL4, momenteel de nieuwste geëlektrificeerde variant van BMW Group – met een plug-inhybride aandrijflijn – die geproduceerd wordt door VDL Nedcar in Born, Limburg. BMW Group wil in 2017 zo’n 100.000 elektrisch aangedreven auto’s verkopen en wil daarmee tegen het eind van het jaar in totaal 200.000 auto’s met elektrische aandrijving op de weg hebben.

BMW Group experimenteerde al in 2008 wereldwijd op grote schaal met elektrische aandrijving in de MINI E. De ervaring die BMW met die auto opdeed, speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de BMW i3 en BMW i8 en vervolgens bij het gamma hybride auto’s van BMW Group.