Tesla ligt vijf jaar voor op concurrentie met zelfrijdende auto

Vanaf dit moment wordt elke Tesla voorzien van de benodigde hardware om, uiteindelijk, zelfrijdend te kunnen worden. Dit is zonder twijfel de meest imposante upgrade van de huidige Tesla Model S en Tesla Model X. Ook de Model 3 zal standaard worden voorzien van deze hardware. De volledig zelfrijdende auto van tesla komt daarmee sneller in beeld dan verwacht.

Supercomputer en Kunstmatige Intelligentie in een auto

Om alle gebeurtenissen rondom de auto goed te kunnen waarnemen worden acht camera’s geïnstalleerd. Daarnaast beschikt de auto nog over een radar en verschillende ultrasone sensoren. Al de gegevens die de auto hiermee verzameld worden verwerkt door een nieuwe supercomputer die aan boord van de auto wordt geïnstalleerd.

De NVIDIA Drive PX2 is een supercomputer van NVIDIA die speciaal ontwikkeld is voor de automotive industrie. Dat het hier niet om zo maar een chipje gaat blijkt wel uit de prijs van “enkele duizenden” euro’s. NVIDIA is op dit moment de enige die een dergelijke kaart kan maken en positioneert zichzelf hiermee in een zeer goede positie. Op de dag dat de samenwerking met Tesla bekend werd gemaakt, steeg het aandeel NVDA dan ook met 30%.

 

 Zelfrijdende auto van Tesla zeer vooruitstrevend

Als je even goed stilstaat bij al de eigenschappen van de huidige Tesla Model S besef je dat het hier om een enorme vooruitstrevende auto gaat. Tesla heeft de autoindustrie al op zijn kop gezet maar doet dit nog steeds in toenemende mate. Zoals mijn tienerdochter zou zeggen “Besef!”. Besef dan ook dat de software hiervoor in 2017 wordt vrijgegeven en dat Tesla dit automatisch zal uitrollen zodra de nodige technische en administratieve obstakels zijn weggewerkt.

Miljarden kilometers ervaring

De reden waarom Tesla zoveel sneller is met de ontwikkelingen voor zelfrijdende auto’s dan haar concurrenten is eenvoudig. Google, die al veel langer dit soort toepassingen test, heeft inmiddels zo’n 3,5 miljoen kilometers gereden met de Google cars. Tesla beschikt nu al over de gegevens van 2 miljard met Autopilot hardware gereden kilometers van haar vloot over de hele wereld. Dus behalve dat er 550x meer aan gegevens beschikbaar is, zijn deze gegevens ook nog eens veel waardevoller doordat ze onder veel meer variabele condities verzameld zijn . Dit neemt alleen maar toe naarmate nieuwe functies worden uitgerold en meer auto’s de weg opgaan. De auto’s hoeven ook niet persé gereden te hebben met Autopilot aan. Zodra de benodigde hardware hiervoor aanwezig is worden de gegevens verzameld. Tesla heeft recentelijk een groot datacenter laten bouwen om al deze gegevens te kunnen verzamelen en verwerken.

De toekomst van autonoom rijden is dichterbij dan je zou denken. Deze technologie zorgt voor een grote toename van de verkeersveiligheid en ook het aantal files zal drastisch afnemen. Investeren in-  en toepassen van nieuwe technologie zorgt voor werkelijke toename van welvaart en economische groei. Nu maar hopen dat ook de overheid dit beseft en de infrastructuur optimaliseert voor dit soort technologie en niet terugvalt op zaken als rekening rijden en andere niet werkende systemen.