Total oil investeert €300 miljoen in .. zonnepanelen

17 nov, 2016 | Nieuws, Techniek

Total bouwt benzinestations langzaam om tot laadstations

Total, de Franse olie en gas gigant, gaat voor €300 miljoen aan zonnepanelen installeren. De zonnepanelen worden geïnstalleerd op overkappingen van 5.000 benzinestations over de hele wereld. De Total zonnepanelen hebben een gecombineerde opbrengst van 200 MW.

Initieel is de investering vooral bedoeld op de zogenaamde “carbon footprint” van het bedrijf te verlagen. Maar het is natuurlijk niet ondenkbaar dat Total langzaam zijn benzinestations veranderd in oplaadstations voor elektrische auto’s.

 

Total zonnepanelen project onderdeel van transitie infrastructuur

Nu de gehele autoindustrie versneld de transitie maakt van brandstof aangedreven auto’s naar elektrische auto’s, zal ook de benodigde infrastructuur moeten veranderen. De benzine stations hebben de civiele infrastructuur natuurlijk al in handen in de vorm van de locaties en gebouwen. Zij hoeven (uiteindelijk) slechts de pompen te vervangen door laadstations. Voor pomphouders komen de meeste inkomsten sowieso al uit de producten die zij in hun winkels verkopen. Dit biedt dus mogelijkheden om deze gelegen om te bouwen tot betere eetgelegenheden of flex werkplekken zolang het laden nog wat meer tijd in beslag neemt.

Er zullen uiteindelijk minder oplaadstations van dergelijke omvang nodig zijn dan benzinestations. De meeste auto’s worden thuis of rondom de werklocatie opgeladen. Maar voor mensen die deze mogelijkheid nog niet hebben en voor hen die lange afstanden moeten overbruggen zullen deze stations nodig blijven. Dus als je deze auto’s toch van stroom gaat voorzien, dan kun je net zo goed de stroom opwekken daar waar de locatie zich er voor leent.

De Total zonnepanelen worden geleverd door Sunpower, wat weer eigendom is van Total.

In Frankrijk worden 800 stations gebouwd. De overige 4.200 worden de komende vijf jaar in de rest van de wereld neergezet.

Total:

“Het project is volledig in lijn met Total’s ambitie om een verantwoordelijke energie leverancier te blijven en zich in te zetten voor de ontwikkeling van zonne-energie. Het zal onze kooldioxide-uitstoot met 100.000 ton per jaar verminderen en onze elektriciteitsrekening met $ 40.000.000 per jaar verlagen. De panelen worden geleverd door onze affiliate SunPower, die ‘s werelds meest efficiënte zonne-technologie biedt. Dit project toont het vertrouwen van Total in SunPower, in het bijzonder de mogelijkheid om onze klanten op een concurrerende manier schone energie te leveren. “