Woensdag nabeurs heeft Tesla haar vierde kwartaalcijfers openbaar gemaakt. Eerder had Tesla aangegeven de dit kwartaal 6.900 elektrische auto’s te leveren. Op 8 na is dit aantal ook gehaald. Tesla heeft daarbij een recordwinst van $761 miljoen behaald, wat beter is dan het eerder door CEO Elon Musk gestelde doel van 25% marge. De winst per aandeel kwam daarmee op $0,33.

Over het hele jaar heeft Tesla 22.477 Model S sedans afgeleverd en een winst van $2,5 miljard behaald. Tesla is dat jaar ook in Europa en Azië begonnen met de verkoop en levering van haar elektrische auto.

Tesla verwacht marge groei naar 28%

De 55% groei die Tesla voor het komende jaar in het vooruitzicht stelt, samen met een groei van de marge naar 28% bieden de fabrikant van elektrische auto’s zijn positief te noemen. De marge kan groeien doordat de fabrikant steeds meer ervaring opdoet met de productie van de elektrische auto’s en de distributie. Ondanks deze flinke groei, zeker naar  autoindustrie begrippen, geeft Tesla aan dat de levering van de Tesla Model X wat uitgesteld wordt. De investeerders lijken dit nieuws niet schokkend te vinden aangezien de koers nabeurs met meer dan 12% stijgt.

Voor het komende kwartaal verwacht Tesla 7.400 auto’s te produceren. Door de wat ongelukkige timing van het fiscale eerste kwartaal zullen er 6.400 worden afgeleverd aan klanten ten opzicht van de 6.900 in het laatste kwartaal van 2013. Beleggers maken zich ook daar geen zorgen om aangezien dit slechts een tijdelijk effect is.

Een deel van de uitdagingen waar Tesla tegenaan loopt is de beperkte productie capaciteit. Tesla voert de productie op van 600 naar 1.000 elektrische auto’s per week aan het einde van het jaar. Over heel 2014 verwacht Tesla 35.000 Model S sedans af te leveren.

Tesla plant bouw Gigafabriek voor batterijen

Een belangrijk detail is dat Tesla aangeeft dat de levering van batterijen in de eerste helft van 2014 beperkt is maar dat dit probleem vanaf de tweede helft van 2014 is verholpen. Kijken we vooruit naar de toekomstplannen van Tesla, een derde generatie elektrische auto van rond de $35.000,= in 2016-2017, dat heeft Tesla niet genoeg aan de huidige toevoer van batterijen.
Tesla gaat dit probleem zelf oplossen en geeft aan dat het geld gaat ophalen voor de bouw van een Gigafabriek, een gigantische batterij fabriek die Tesla in staat stelt versneld te groeien en daarbij het doel van Elon Musk te verwezenlijken. Een goedkopen elektrische auto voor de massa met een range van 300-400 kilometer. De bouw van deze fabriek is dus essentieel voor het kunnen vasthouden van de huidige groeiversnelling. Een aandeel als Tesla kan een zeer hoge waardering alleen vasthouden als de groei blijft versnellen.

Tesla koers nabeurs

Model X voorinschrijvingen sterk

Ondanks dan de Tesla Model X iets later zal worden geleverd dan gepland, geeft Elon Musk aan dat de voorintekeningen voor de Model X die van de Tesla Model S overschrijden, zonder ook maar een dollar aan reclame te hebben uitgegeven.  Eerder werd in de markt gevreesd dat nadat de eerste behoefte voor een auto als de Model S was bevredigd, de vraag naar deze elektrische auto’s zou afnemen, het tegendeel is echter waar. Tesla verwacht meer Model X SUV’s te verkopen dan Model S sedans in de eerste fase van de auto. Dit heeft vooral te maken met de positieve ontvangst van de Tesla Model S en de afgenomen angst bij eerste eigenaren nu blijkt dat de elektrische auto een meer dan volwaardig alternatief is voor de fossiele brandstof auto.

Voor de nabije toekomst verwacht Elon Musk dat elke model zo’n 50.000 keer geleverd kan worden vanaf 2016, zo’n 4 keer de huidige jaarproductie.

Derde generatie elektrische auto in massaproductie

Na 2017 moet Tesla, ondersteund door haar eigen batterijen fabriek, in staat zijn te voldoen aan de enorme vraag die naar verwachting meer dan 200.000 stuks per jaar  bedraagt. Vanaf dan zal de elektrische auto als massaproduct kunnen worden geproduceerd. Tesla neemt de belangrijkste risico’s dus weg door de belangrijkste componenten zelf te gaan produceren. Tot die tijd moeten consumenten en beleggers nog even geduld hebben. De toekomst voor Tesla en de elektrische auto ziet er al met al goed uit.