Een aantal nieuwsberichten kwamen deze week uit over Tesla. Ik zet hier het laatste Tesla nieuws even op een rijtje:

Tesla Model S connector

Een van de weinige handelingen die je hoeft te doen als je een Tesla Model S van energie wil voorzien is het inpluggen van de laadkabel. Het zou dus mooi zijn als dat ook al niet meer hoeft. Dat lijkt dus binnenkort ook niet meer nodig. Elon Musk, CEO van Tesla Motors, heeft in een tweet aangekondigd dat men werkt aan een laadkabel die automatisch uit de muur komt en zichzelf vastmaakt aan de lader van de auto. Als een “metalen slang” zoals Musk het omschrijft. Deze nieuwe toepassingkomt voor zowel de huidige Model S als toekomstige modellen beschikbaar. Veel laat men er niet over los maar het zeker dat het eraan komt. De nieuwe Model S 85D is ook al in staat om zichzelfte parkeren zonder dat de bestuurder in de auto hoeft te zitten. En met je telefoon kun je de auto zelf naar je toe laten komen. Kit, eat your heart out.

Model S connector tweet

 

Tesla Model S 85P dragrace tegen Tesla Model P85D

Nu was de 85P (performance) al geen trage auto zoals ik laatst zelf heb mogen ervaren. De P85D doet er nog een schep bovenop. De 85P vergt de nodige discipline als het gaat om handhaven van de snelheid en het aanmeten van een sportieve rijstijl. De auto dwingt je bijna om sportief te rijden en is daar dan ook uitstekend voor geschikt.

De P85D gaat een stap verder. Met een dubbele elektromotor en een vermogen van 700 pk (224 voor en 476 achter), vierwiel aandrijving en een gigantisch koppel van 930 Nm is de Model S P85D net zo snel als een McLaren F1 en daarmee de snelste sedan ooit gemaakt. De sprint naar de 100km/h duurt slechts 3,4 seconden. Hiervoor moet je de auto wel even in de “Insane” stand zetten… Meer over de Tesla Model S 85D hier. Nu een filmpje waarbij de Tesla Model S P85 wordt gereden tegen de P85D.

 

Software upgrade geeft Tesla Model S 85D en P85D hogere top

Omdat een sprintje van 0-100 in 3,4 seconden niet genoeg is moet ook de topsnelheid omhoog. De huidige top is vastgezet op 208 km/h en gaat met de software update naar 248 km/h. De software update zal in de komende maanden worden vrijgegeven. Eigenaren van de 85D en P85D zullen deze update zoals gewoonlijk via hun 3G verbinding van de auto ontvangen. De firmware upgrade zorgt er ook voor dat het vermogen ook op hogere snelheden direct voorhanden is, iets waar men nu nog niet helemaal tevreden over is blijkbaar. En tot slot belooft de upgrade ook nog een iets snellere sprint naar 100 km/h….

Tesla als belegging

Als onderdeel van Tesla nieuws zal ik zo nu en dan ook het aandeel Tesla aantippen, vaak toch een goede indicatie van de performance van Tesla in de wereld markt.

Nu de prijs van olie en dus ook die van benzine stevig daalt rijst de vraag of de elektrische auto het moeilijker gaat krijgen, Tesla in het bijzonder. Sinds het hoogtepunt van de koers is Tesla vorige jaar met 26% gedaald. Nu was de koers ook extreem hoog, zelfs volgens Elon Musk, en liep daarbij dus te ver vooruit op de resultaten. Handelaren hebben er dan een handje van om de koers met redenen weer naar beneden te praten. Beweging in de koers is immers handel, hoe meer beweging hoe beter.

Het is waar dat mensen altijd reageren op de situatie zoals deze nu is. De verkoop van auto’s met grotere motoren is in de US dan ook behoorlijk gestegen sinds de benzineprijs een stuk lager ligt. In deze markt een elektrische auto verkopen ontneemt de verkopers dus enigszins het argument van besparing op brandstof. Het gevaar van een lage olie prijs is echter dat productiefaciliteiten of zelfs hele oliemaatschappijen een dergelijke lage prijs niet overleven. Hierdoor worden relatief dure bronnen/olievelden niet ontgonnen en dreigt er dus op termijn juist een schaarste in de aanvoer van olie wat dus juist weer leidt tot enorme stijgingen. Ook wordt er simpelweg minder zuinig mee omgegaan als de prijs laag is, wat dus de vraag doet toenemen. Als je de toekomst wil voorspellen, moet je naar het verleden kijken. In ieder geval als het gaat om bewegingen in de grondstofprijzen. De prijs van benzine zal dus, door toenemende schaarste, uiteindelijk gewoon weer (flink) gaan stijgen. Goed voor de schatkist, dat dan weer wel.

koersontwikkeling Tesla

Voor wat betreft Tesla zal het de kopers niet zozeer gaan om de korte termijn prijs van benzine. De prijs van het aandeel zal eerder dalen doordat de massa zich op een gegeven moment op het aandeel heeft gestort, aangetrokken door een snelle stijging van de koers. Handelaren grijpen zo’n moment aan om het aandeel te dumpen en verzinnen dan gewoon een paar redenen zodat het gewone volk de aandelen weer van de hand doet. Lange termijn is Tesla, gezien de toekomst visie en ontwikkelingen zeker een goede belegging. Het aandeel is de afgelopen 2 jaar gestegen van $36 naar $219 terwijl ook de dollar nog eens zo’n 20% meer waard is geworden tov de euro. Al met al geen reden nu dramatisch te doen over de daling van de koers.