Tesla Model S ervaringen – eerste week

19 dec, 2013 | Nieuws, Tesla

De Tesla Model S ophalen

Eindelijk was het zover. De levering van onze Tesla Model S stond gepland voor 21 december maar we konden de Tesla Model S al een week eerder ophalen, dus dat was al direct een leuke verrassing.

Aangekomen bij Tesla (na een reisje met de trein en bus) werden we vriendelijk ontvangen en al snel was een, Engelstallige, dame aangeschoven om te starten met de uitleg van de diverse functies van de auto. De dame vertelde dat er dagelijks nu zo’n 30 auto’s werden uitgeleverd en dat al een aantal weken. Ik was benieuwd naar de uiteindelijke verkoopcijfers voor Tesla in Nederland dit jaar maar dat kon ze me helaas nog niet vertellen.

Omdat onze auto nog stond op te laden werd de tour in een ander voertuig uitgevoerd. Op een rustige manier wordt de bediening van alle functies van de Tesla uitgelegd en worden wat instructies gegeven over het laden en de wijze waarop de voorste kofferbak moet worden gesloten. De Tesla Model S wordt geleverd met een laadkabel met een adapter voor een normaal stopcontact. De adapter voor een 3 fase 16A aansluiting was niet voorradig en wordt later nagezonden. Voor ons geen probleem want we hebben reeds een laadkabel aangeschaft en het laadpunt doet al een aantal weken dienst voor de Nissan Leaf. Na een half uurtje waren we klaar en kon ik eindelijk achter het stuur van onze eigen Tesla Model S! Maar niet voordat ik nog even een foto had genomen in de showroom waar nieuw af te leveren auto’s voor de nieuwe eigenaren worden gepresenteerd. Hierna werd ons de sleutel, een ingenieuze replica van de auto, overhandigd.

De Tesla Model S is revolutionair

Geluidloos rijd je de auto uit de hal waar deze een aantal dagen daarvoor is geassembleerd en getest. Een aparte ervaring want het is niet vanzelfsprekend dat je het voorrecht hebt om zo’n auto te kunnen rijden, dat besef is er terdege. Mijn vorige auto was een Lexus LS430. Ook geen vervelende auto om in te rijden, zeer stil, snel en luxe uitgevoerd. Maar dit. Dit is toch wat anders. Dit is een luxe sportwagen op steroïden. Je voelt dat je in een revolutionaire auto rijd die het elektrisch rijden kan promoten als geen ander en daarmee het wereldbeeld kan veranderen. Want elektrisch rijden is niet alleen een andere vorm van energie opslag en aandrijving. Het is een revolutionaire ontwikkeling dit geopolitieke verhoudingen kan raken, infrastructuren zal laten veranderen en het milieu de boost kan geven die het nodig heeft, zeker met opwekken van elektrische energie uit duurzame bronnen. Maar genoeg daar over. Let’s drive!

Deurhendels Tesla Model S

Deurhendels Tesla Model S

Rijden in de Tesla Model S

Met de sleutel in de broekzak lopen we naar de auto. Zodra je bijna bij de auto bent schuiven de verzonken deurhendels naar buiten en kun je instappen. Het op maat maken van de zitpositie gebeurt elektrisch waardoor een prima zitpositie snel voor elkaar is. Even de spiegels goed zetten en we kunnen gaan rijden.

Zoals gezegd, je vertrekt in stilte. Beetje cruisen en dan…. floor it! Holy sh.t ! Alsof je naar beneden stort in een achtbaan! De Tesla versneld alsof er geen einde aan komt. Het adembenemende vermogen van de auto komt direct beschikbaar en veroorzaakt een ongehoorde acceleratie. Niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. Het enige geluid wat je tijdens deze race naar de horizon meekrijgt is een zacht gezoem van de elektromotor, wat rijwind en bandengeruis. Waanzinnig!  En voor je het door hebt zit je daar dus met de al bijna legendarische  “Tesla grin”, een glimlach tot voorbij het oor!
De directe respons en de uitstekende communicatie van het onderstel geeft je het gevoel alsof je één bent geworden met je auto. Een sensationeel gevoel wat ik met nog geen enkele andere performance auto heb meegemaakt! Door het lage zwaartepunt, de enorme kracht van de elektromotor en de grip van de 245 mm brede 21 inch Pilot Sport Michelins ervaar je deze belevenis met een gevoel dat alles onder controle is.

Nu de teller na een paar luttele seconden al ver over de honderd is geschoten laat ik de auto uitrollen en daar komt direct de volgende prachtige eigenschap van de elektrische auto naar voren. Tijdens het loslaten van het pedaal remt de auto af op de elektromoter. Tijdens dit proces regenereert de nu terugdraaiende elektromotor een deel van de zojuist gebruikte energie en brengt uiteindelijk de auto vrijwel tot stilstand.  De mate waarin dit gebeurt is in te stellen en als je eenmaal voldoende feeling hebt met de mate van afremmen kun je de auto vrijwel zonder gebruik van het rempedaal rijden. Je kunt de weerstand van het stuurwiel in de comfort, standaard of sport modus zetten. Voorlopig maar even de Standaard aangehouden wat een prima stand blijkt te zijn tijdens het vervolg van de rit.

We rijden al een tijdje elektrisch (zie verslag van de Nissan Leaf) dus we zijn gewend aan de directe response van de auto op de bewegingen van het pedaal. Maar bij de Tesla Model S is de beleving toch nét even anders, het zal die 5,6 seconden zijn waarmee de Tesla naar 100km/h schiet. De lucky bastards onder ons die een performance uitvoering mogen rijden, 4,4 naar de 100, worden uitgenodigd hier hun ervaring met ons te delen.

Tesla-Model-S-Wit achterkant

Tesla Model S

Tesla Model S uiterlijk

Nadat de nieuwe emoties een plek hebben gekregen kunnen we wat verder en kritischer naar de auto kijken. Ook het uiterlijk van de Tesla Model S laat al zien dat we hier met een volgende generatie auto te maken hebben.  Wat opvalt is dat alles in de auto perfect is afgewerkt. De prachtige stroomlijn samen met de 21 inch velgen maken de auto werkelijk een plaatje om naar te kijken. Alles straalt uit dat de auto lange dagen in de windtunnel heeft doorgemaakt zonder ook meer één compromis te hebben gesloten met stijl en vormgeving.  Resultaat is een Cw waarde van 24!  Vergelijk dat met een geoptimaliseerde Prius die een Cw waarde van 25 heeft en we kunnen het hele design team van Toyota hartelijk bedanken voor het onnodig verpesten van het beeld van zuinige auto’s. Het was blijkbaar nodig dat een Elon Musk zich met auto’s moest gaan bemoeien om deze fout te herstellen. De Tesla Model S heeft uiterlijke kenmerken van een Maserati, Aston Martin DBS en Jaguar FX . Geen ouders waar lelijke kinderen uit voort kunnen komen.
De kont van de Tesla Model S is robuust en dwingt respect af bij de vele bestuurders die vaak naar deze kant van de auto zullen moeten kijken. Tesla heeft met de Model S een uitstekende mix gemaakt tussen de eigenschappen en het uiterlijk van een sportwagen en een luxe sedan waar je ook met je gezin plus een berg bagage mee op pad kunt.

Klein probleem met het dak

Onze auto is uitgerust met een glazen dak wat zich uitstrekt van de kofferbak tot de voorruit. Het biedt een enorme hoeveelheid open ruimte wanneer het geheel wordt geopend. Rijden met volledig open dak heb ik gezien de huidige temperaturen nog niet uitgeprobeerd. Wat wel opviel was een “wind-lek” wat zich manifesteert bij snelheden boven de 95 km/uur. Dit lek zit niet in het bewegende deel maar juist in de vaste glazen plaat. Dit foutje wordt volgende week verholpen, ik zal de update van deze reparatie hier later nog aan toevoegen** Verder is de auto on-Amerikaans goed afgewerkt. Dit dankzij de top monteurs en dito productielijn die de heer Musk bij elkaar heeft gezet. De lak is uitstekend en ik heb nog geen foutjes in de afwerking van plaatwerk of bewegende onderdelen kunnen ontdekken.
** dak is weer stil, er was gelukkig maar een klein afstelling probleempje wat heel eenvoudig was te herstellen.

Tesla Model S panoramisch dak

Tesla Model S panoramisch dak

Tesla Model S interieur

De verzonken deurhendels komen automatisch uitnodigend naar buiten zodra je in de buurt van de auto komt. Wanneer je de solide deur opent, zakt het raam een stukje naar beneden. We nemen plaats in de heerlijk zittende stoelen die een mooie balans zijn van sportief en comfortabel en in drie standen zijn te verwarmen. Ook van binnen is alles prima op orde. Geen krakende onderdelen, geen schroefjes of zaken die je zonder moeite kun demonteren. Alles is strak en netjes afgewerkt.
De achterpassagiers kunnen genieten van een zee aan ruimte, mede door het ontbreken van een middenconsole. Het stiksel waarmee de bekleding bij elkaar wordt gehouden straalt klasse uit en ook het leer is van prima kwaliteit. Ik maak me alleen een beetje zorgen om de krasbestendigheid van de pianolak op het dashboard. Uitkijken maar.
De Tesla Model S is de auto van de toekomst. Hierbij hoort ook een passende vorm van interactie tussen bestuurder en auto. De oplossing die Tesla hiervoor heeft verzonnen is fantastisch. Je kunt alle functies eenvoudig bedienen via een menu gestuurd 17 inch touchscreen en een lcd panel achter het stuur voor de weergaven van snelheid, status van de batterij, details van de navigatie en verder alle overige functies. Het beeld wat beide schermen produceren is scherp en helder. De response van het grote scherm is prima waardoor je lekker snel alles kunt bedienen. Wel zo fijn als je tijdens het rijden een instelling wil veranderen.

Tesla Model S interieur

Tesla Model S interieur

Opbergruimte genoeg in de Tesla Model S

Over de hoeveelheid opbergruimte zul je niemand horen klagen. Met zowel een enorme achterbak als een behoorlijke frunk (fortrunk) kun je meer dan voldoende bagage meenemen. Ook zo’n voorste kofferbak is zo’n eenvoudige maar toch briljante toepassing die de voordelen van een auto zonder plofmotor kenmerken.
Het middenconsole is groot maar ook erg…groot. Als je meerdere spullen, bijvoorbeeld een paar telefoons, usb stick, je sleutel, zonnebril en nog wat andere zaken wil opbergen dan schuift alles nogal snel tegen elkaar. Tesla heeft dit signaal van haar actieve gebruikersgroep opgepakt en komt binnenkort met een fraaie oplossing voor dit probleem.

Tesla Model S laden

Tesla Model S laden

Tesla Model S kofferbak voor

Tesla Model S kofferbak voor

 

 

 

 

 

 

De eerste Tesla Model S ervaringen zijn indrukwekkend. In het volgende bericht ga ik wat dieper in op de functies en de bediening en deel ik ook de reacties van de ritjes met voormalig sceptici.