Als enthousiast voorstander van elektrische auto’s hebben we onze beide auto’s inmiddels definitief verruild door twee volledig elektrische auto’s, de Nissan Leaf en de Tesla Model S.

Vrijdag 13 december konden we, na twee weken vertraging, onze Nissan Leaf ophalen bij Nissan Auto Ridderkerk. Wij hebben gekozen voor de Tekna versie in Pearl white. In de twee maanden voorafgaand aan deze levering hebben we via de Nissan dealer al een Leaf van het vorige model gehuurd en konden we al wat ervaringen opdoen.

Deze ervaringen zijn zonder meer positief! De auto rijd zeer soepel en stil en biedt voldoende ruimte en bereik voor normaal dagelijks gebruik.

Verschillen met de vorige Nissan Leaf

Uiterlijke kenmerken

De auto is uiterlijk niet veel veranderd. De 17 inch velgen maken de auto wel een stuk aantrekkelijker. Er schijnen ook een aantal aanpassingen ten behoeve van een betere stroomlijn te zijn aangebracht maar ik kon ze, zonder de twee modellen naast elkaar te zetten, niet direct ontdekken.

Stugger geveerd

Wat opvalt bij de nieuwe Leaf is de wat stuggere vering. Zelf vind ik dat minder prettig maar dat is een kwestie van smaak. Nissan heeft dit bewust gedaan om meer in overeenstemming te komen met de Europeesche markt waar een wat stuggere vering meer geschikt is voor ons goede wegdek. Je merkt dan ook dat de auto vooral op de snelweg stabieler op de weg ligt.

Laadkabel op slot

Positief is nu de mogelijkheid om de laadkabel te “locken” in de auto. Voorheen kon deze kabel eenvoudig worden verwijderd wat gezien de prijs van  de kabel (€ 600,=) niet een fijne gedachte is als deze ‘s nachts staat te laden. Nu kun je hem dus automatisch laten blokkeren en kun je deze alleen via de sleutel via een druk op de knop de-blokkeren. Ook handig is het led lampje bij het laadpunt in de auto waardoor je niet meer hoeft te gokken om de stekker te plaatsen in het pikkedonker.

Parkeren met de Leaf

Nissan Leaf parkeren

Nissan Leaf parkeren

In plaats van de gebruikelijke piepjes parkeer je de Leaf eenvoudig in met behulp van de 4 ! camera’s die op de auto gemonteerd zijn. Door de beelden slim te bewerken krijg je een bovenaanzicht van de auto waarbij je exact alle obstakels kun zien. Zo is het bijna onmogelijk nog ergens tegen aan te rijden tijdens het parkeren. Links op het scherm wordt bij het achteruit rijden ook het camerabeeld weergegeven van wat zich achter de auto bevind en geven de parkeerlijnen precies aan hoe je de auto op zijn plek kunt zetten.

Efficiëntere verwarming

In deze koudere maanden is het ook fijn om zowel stoel- als stuurverwarming te hebben. Bovendien hoeft het interieur minder op te warmen wat natuurlijk een hoop energie scheelt. Het is sowieso aan te bevelen om de auto voor te verwarmen terwijl deze nog aan de stekker hangt. Je laat daardoor de accu lekker vol zitten en komt in een heerlijk voorverwarmde auto terecht. Dit kun je allemaal vanuit huis of je werkplek regelen via de Carwings App die voor zowel IOS als Android beschikbaar is.

Nissan Leaf interieur

Nissan Leaf interieur

Interieur- en bagageruimte toegenomen

De Nissan Leaf 2013 heeft ook aardig wat meer bagage ruimte achterin doordat de batterijlader naar de voorkant van de auto is verplaatst. De Bose basspeaker is netjes weggewerkt en vormt geen obstakel voor het plaatsen van de boodschappen- en sporttassen. Het Bose geluidsysteem levert overigens een prima prestatie met heldere klanken en een goede bass! Door de verplaatsing van de lader hebben ook de passagiers op de achterbank wat meer beenruimte tot hun beschikking.Energie verbruik Nissan Leaf in de praktijk

We merken al tijdens de eerste ritten dat het voorgespiegelde bereik beter overeenkomt met de werkelijkheid dan het vorige model. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de airco/verwarming efficiënter werkt en ook de regeneratie van energie tijdens het de-accelereren beter presteert. Wanneer je met natte kleding de snel beslagen ruiten met de voorruit verwarming wilt ontwasemen, dan vergt dat nogal wat energie. Hierdoor is de computer niet goed in staat een exact bereik te berekenen. Hoe efficiënter zaken als verwarming, airconditioning en regeneratie werken, des te kleiner worden de variabelen en hoe nauwkeuriger de voorspelling.

Doordat het gewicht met 80 kg is afgenomen en ook de accu is verbeterd, is het effectieve bereik met meer dan 15% toegenomen. Zou je denken. Het blijkt echter vooral te komen doordat Nissan de marge die men hanteert om de accu niet te vol te laden heeft verkleint. Hierdoor kun je dus zo’n 15-20% meer accu capaciteit daadwerkelijk gebruiken en wordt minder capaciteit gereserveerd om de accu te beschermen.

Onderhoudskosten Nissan Leaf

Een elektrische auto heeft een factor 40 minder bewegende onderdelen (ong. 18 t.o.v. de 600+) dan de gemiddelde brandstofauto. Dat dit resulteert in minder onderhoud in de vorm van controles, vervanging, reparaties en smeerbeurten mag duidelijk zijn. De Nissan dealer wist ons zelfs te vertellen dat het onderhoud feitelijk niets anders voorstelt dan af en toe de remvloeistof vervangen en wat controles uit te voeren. De dealer in Ridderkerk heeft al gedurende een aantal jaren Nissan Leafs in onderhoud die men destijds heeft verkocht aan de Gemeente Ridderkerk. Totale onderhoudskosten per auto in 5 jaar tijd: € 400,= ! Een beetje vergelijkbaar met een fiets met een paar versnellingen!

Dit uitzonderlijk lage bedrag wordt mede veroorzaakt door de uitermate betrouwbaar gebleken techniek van de accu’s. De fabeltjes over ellende met kapotte accu’s of snel verminderen van de capaciteit kunnen onderhand de bekende boom in.

De komende maanden zullen we verder uitweiden over onze nieuwe Nissan Leaf 2013 ervaringen omtrent gebruik, verbruik en praktische zaken.