Elektrische auto’s in trek.

elektrische auto verkoopcijfers 2013

Elektrische auto in opmars

Mede door de gunstige fiscale benadering van elektrische auto’s, zijn er dit jaar (t/m november) al bijna 18.000 elektrische auto’s en Plug-in hybrides verkocht tegenover zo’n 5.100 in heel 2012. De bijtelling van 0% voor elektrische auto’s voor de komende vijf jaar wanneer de auto nog in 2013 op naam wordt gesteld is met name voor zakelijke rijders erg gunstig. Ook hoeft voor volledig elektrische voertuigen de komende twee jaar geen wegenbelasting te worden betaald. Hierdoor is nu 1 op de 23 verkochte auto’s een plug-in hybride of volledig elektrische auto! Toch blijkt dat niet alleen de fiscale mogelijkheden belangrijk zijn bij het besluit om een elektrische auto aan te schaffen. Ook de milieu aspecten spelen hierin een belangrijke rol. De wil om de fossiele brandstof auto vaarwel te zeggen is er zeker, maar mensen hikken nog aan tegen de hogere aanschafprijs. De fiscale stimulans is er dan ook om de pioniers over de streep te trekken zodat de ontwikkeling van batterijen en laadinfrastructuur stand houdt en de elektrische auto’s straks goedkoper worden in aanschaf en gebruik. Voornaamste reden om nog geen volledig elektrische auto aan te schaffen, is de angst om met een lege batterij langs de weg te komen staan. Nu Nederland in een rap tempo laadpunten aan het uitrollen is, er staan er al duizenden, zal deze angst  snel afnemen en zullen de voordelen van elektrische rijden de overhand krijgen.

Populaire elektrische auto’s

Van de volledig elektrische auto’s zijn vooral de Tesla Model S (618), Nissan Leaf (352), de Renault Zoe (342) populair. BMW heeft tot nu toe 27 BMW i3’s uitgeleverd (definitieve cijfer volgen nog). Deze cijfers zijn samengesteld tot en met november 2013. De verwachting is dat vooral in December nog veel elektrische auto’s worden afgeleverd. Zodra de definitieve cijfers bekend zijn lees je het op elektrischeauto.com.

Populaire Plug-in hybrides

De meest populaire auto’s zijn de plug-in hybrides. In totaal werden er hiervan tot en met november bijna 17.000 van verkocht. Met name de Mitsubishi Outlander PHEV (8.000), de Volvo V60 (3.500), Toyota Prius Plug-in (2.103) en de Opel Ampera/Chevrolet Volt (1.500 resp. 740).

Verwachtingen 2014 elektrische auto’s en plug-in hybrides

Toyota verwacht dat de vraag naar Plug-in hybrides dit jaar minder zal zijn als gevolg van het afbouwen van fiscale stimulansen. Vanuit het aspect van milieu en brandstofkosten blijven de Plug-in natuurlijk nog steeds interessant. Volledig elektrische auto’s zouden wel eens interessanter kunnen blijken dan de plug-in hybrides. Doordat de laatste variant nog steeds brandstof nodig heeft en ook de onderhoudskosten gelijk blijven aan die van een brandstof auto, kunnen de operationele kosten hoger uitvallen dan die van volledig elektrische auto’s.