Elektromotor Tesla gaat levenslang mee

Een elektrische auto heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Dit komt vooral doordat de elektromotor vele malen minder gecompliceerd zijn dan brandstof motoren. Ook gaan elektromotoren veel langer mee dan de door brandstof aangedreven motoren.

Tesla CEO Elon Musk heeft het doel bekend gemaakt om Tesla’s aandrijflijn geschikt te maken om 1,6 miljoen kilometer mee te gaan. Feitelijk betekend dit dat deze levenslang meegaat. Wanneer de auto 30.000 kilometer per jaar zou rijden zal de aandrijflijn pas na 53 jaar de geest mogen geven.

Om dit doel te halen zijn recentelijk wat aanpassingen gedaan aan de batterij packs, de omvormer en de elektromotoren. Nu is bekend geworden dat de elektromotoren wederom een update krijgen.

Tesla verbeterde de performance van Model S en Model X

Afgelopen weekend werden al een aantal performance verbeteringen kenbaar gemaakt voor de Model S en Model X. Tesla wilde nog niet aangeven waardoor deze verbeteringen zijn gerealiseerd. Het zou een combinatie van hardware en software zijn en daarmee dus alleen voor nieuw te bouwen auto’s gelden. Nu is bekend dat het gaat om een verbeterde versie van Tesla’s achtermotor.

 

Tesla gebruik 3 types elektromotoren

Tesla heeft momenteel 3 verschillende elektromotor types in productie. Een elektromotor voor enkel achterwiel aangedreven auto’s, een kleinere elektromotor voor de voorwielen voor 4 wiel aangedreven auto’s en de sterkere elektromotor voor de performance uitvoeringen. Deze laatste vervangt de standaard achterwiel aandrijvende motor.

De verbeterde elektromotor betreft de achterwiel aandrijvende elektromotor. Deze zorgt ervoor dat de acceleraties van de niet-performance modellen naar 100km/uur een seconde sneller zijn. Alleen de P100D (performance) uitvoeringen van de Model S en Model X profiteren dus (nog) niet van deze aanpassing.

Gepatenteerde motor units van Tesla

Tesla’s motor units worden volgens een gepatenteerd systeem gebouwd. Hierbij wordt de elektromotor samen met de omvormer en tandwielkast in één behuizing gezet.

Hoogstwaarschijnlijk heeft het werk aan de nieuwe elektromotoren voor de Tesla Model 3 die deze week van de band rolt. De nieuwe kennis die hierbij is opgedaan wordt nu gebruikt voor de verbeteringen aan de high end modellen.

Vorig jaar was al bekend dat Tesla voor de Model 3 een nieuwe elektronica zou ontwikkelen voor de aandrijflijn van de Model 3 in plaats van het gebruiken van standaard componenten. De nieuwe architectuur zou een vermogen van 300kW mogelijk maken, vrijwel gelijk aan dat van de Model S performance modellen. Om te zorgen dat er toch een groot genoeg verschil is tussen de beide modellen zou ook de hoge segment Model S een upgrade krijgen. Dit lijkt nu dus inderdaad zo te zijn.