Hoe werkt een elektrische auto
De elektrische auto is in feite een relatief eenvoudig concept. Anders dan bij een conventionele auto heeft de elektrische auto geen versnellingsbak. Dit scheelt een hoop onderhoud, geluid en vieze handen. Maar hoe werkt een elektrische auto nu eigenlijk?
De batterij van een elektrische auto
Elke auto heeft energie nodig. Bij een conventionele auto wordt deze energie gehaald uit benzine of diesel. Bij een elektrische auto wordt de energie uit de batterij gehaald. De term elektrische auto heeft te maken met de aandrijflijn en dan met name de elektromotor. Een waterstofauto is dus in feite ook een elektrische auto met dat verschil dat de energie wordt opgeslagen in vloeibare waterstof en niet in als elektrische energie in batterijen.
De batterij in de Tesla bestaat uit ongeveer 7.000 “normale” batterijen zoals je deze ook in je afstandbediening vindt. In het geval van Tesla worden deze batterijen vervaardigd in de GigaFactory en worden ze als batterijpack samengevoegd. Een speciaal systeem zorgt er voor dat deze batterijen optimaal energie leveren. Hierbij wordt vooral gekeken naar een minimale “slijtage” van de batterij. Door slimme software gaan de batterijen hierdoor veel langer mee en leveren ze optimaal energie.
Het opladen van de batterij(en) kan doormiddel van een normaal stopcontact of een Supercharger en alles daartussenin.
Met de nieuw Superchargers wordt een leeg 80kWh batterijpack straks binnen 15 minuten weer volledig opgeladen.
Maar hoe zit het dan met de levensduur van de batterij?
Dit valt in de praktijk heel erg mee. Er rijden al Tesla’s rond met meer dan 300.000 km op de teller. Daarbij ligt de batterij capaciteit nog steeds op meer dan 80% van het originele vermogen. Dit betekent overigens niet dat de auto zelf mindere prestaties levert als het gaat om snelheid en acceleratie. Je zult alleen iets eerder weer moeten opladen.
De elektromotor in de elektrische auto
De elektromotor wordt aangedreven door elektrische energie. Deze energie komt uit de batterij en wordt door een inverter omgezet. Hierdoor ontvangt de elektromotor de energie op het juiste niveau. De inverter en de daarbij behorende software zorgen voor dat de elektromotor zeer nauwkeurig kan worden aangestuurd.
Belangrijk daarbij is dat de elektromotor zelf geen vertraging kent. Wanneer de motor vol vermogen krijgt heb je ook direct de volle capaciteit van de elektromotor beschikbaar. Dit vertaalt zich in schrikbarende 0-100 km/u tijden van 2,3 seconden!
Een conventionele motor daarentegen kent altijd een vertraging. Alle mechanische onderdelen in een brandstofmotor moeten eerst een bepaalde weerstand overwinnen voordat het maximale koppel kan worden verkregen. Dit koppel wordt, anders dan bij een elektromotor, ook alleen binnen een beperkt toerental gerealiseerd. Het toerental van de elektromotor in de Tesla Model S loopt op tot 18.000 toeren. Het duurt slechts een fractie van een seconde voordat dit toerental is bereikt. Bij een conventionele motor duurt dit vele malen langer en moet tussendoor geschakeld worden naar een hogere versnelling om het koppel hoog te houden.
Hoe de elektromotor zelf werkt wordt in het filmpje beter uitgelegd dan ik het kan omschrijven.
Onderhoud van de elektrische auto
Doordat een elektrische auto vrijwel geen bewegende onderdelen kent, kan er dus ook minder stuk. Ook valt er aan een elektrische auto vrijwel geen onderhoud te plegen. Een onderhoudsbeurt aan een elektrische auto komt meestal neer op controle van de banden, ruitenwissers, remmen en .. ja dat was het eigenlijk wel. Dit maakt dat de kosten van het rijden in een elektrische auto vele malen lager liggen dan een brandstof auto. De energiekosten (elektriciteit t.o.v. brandstof) liggen eveneens een factor 3 a 4 lager.
Hoe werkt de elektrische auto – filmpje