Laadpalen straks wellicht niet meer nodig

Alle elektrische auto’s en plug-in hybride auto’s worden op dit moment nog geladen via een stekker en een laadkabel. Er bestaat echter al een techniek voor het draadloos opladen van elektrische auto’s. Deze techniek is nog in ontwikkeling maar het zou een nieuwe grote, praktische, doorbraak betekenen voor de acceptatie van de elektrische auto.

Wanneer je nu in een rijtjes huis woont met een gezellig voortuintje ontkom je er niet aan een laadpaal aan te vragen bij je gemeente. De kosten van het laden zijn dan een stuk hoger dan wanneer je de stroom vanuit je eigen meterkast kan halen. In die gevallen is het vaak een geklooi met kabels over de stoep, wat ook de nodige (aansprakelijkheid!) problemen kan veroorzaken. En het is ook niet echt fraai natuurlijk.

Soortgelijke problemen met appartement eigenaren die (binnenkort) een volledig elektrische auto willen aanschaffen. Zij moeten de VVE overtuigen om de aanpassing van de stroomvoorziening en de aanleg van laadpunten in de parkeergarage te financieren. Het is verstandig deze discussie nu te starten aangezien het aantal volledig elektrische auto’s binnenkort flink zal gaan toenemen. Door de kosten van de aanleg direct te verhalen op de eigenaar én de afgenomen elektriciteit te kunnen meten, kunnen een hoop scheve gezichten worden voorkomen. De vraag is dan natuurlijk in welke techniek geïnvesteerd moet gaan worden.

Hoe werkt het draadloos opladen van elektrische auto’s?

We spreken over draadloos opladen als er geen draden/kabels worden gebruikt tussen het oplaadstation en de auto. Uiteraard zal het oplaadstation altijd via een kabel van energie worden voorzien. Draadloos opladen is gebaseerd op het creëren van een magnetisch veld door een spoel. Dit is de energiebron. Een tweede spoel fungeert als transformator en is gemonteerd in het voertuig. De spanningsverschillen zorgen voor een wisselspanning (inductie) waardoor de energie wordt overgedragen.

De energie leverende spoel wordt in de vorm van een plaat op de grond gemonteerd. De transformator van de elektrische auto moet boven de plaat worden geparkeerd.

 

Huidige stand van draadloos opladen van elektrische auto’s

De afstand tussen de twee spoelen (en dus de auto en de laadplaat) is bepalend voor het gebruiksnut van deze techniek van opladen.

Het Amerikaanse Qualcomm heeft nu een systeem ontwikkeld waarbij tot een afstand van 25 cm kan worden geladen. Dit is een flinke verbetering ten opzichte van de eerdere 4 cm die praktisch onbruikbaar is voor dit soort toepassingen.

Het systeem van Qualcomm (Halo) wordt gebruikt voor het laden van de BMW i8 pace car tijdens Formule 1 races.

Draadloos opladen elektrische auto

Visie draadloos opladen van elektrische auto’s

Het gaat hier natuurlijk om een eerste fase van testen en de technieken worden nog verder verbeterd.

Het wordt pas echt interessant wanneer elektrische auto’s rijdend kunnen worden opgeladen. Dit kan door het wegdek magnetisch te maken. Proeven hiervoor lopen al in Korea waar een heel bustraject van 12 km is voorzien van een dergelijk systeem en de elektrische bussen opladen terwijl ze rijden.

Draadloos opladen bus Korea

In Engeland wordt een proef gedaan door Highways England. Het door de Britse overheid met 500 miljoen pond gefinancierde project, moet aantonen dat de techniek veilig is. Daarna worden pilots gestart op de openbare weg.

Een voorwaarde is wel dat alle fabrikanten van elektrische auto’s zich moeten confirmeren aan de zelfde laadstandaard.

Mercedes schijnt in 2017 haar Mercedes 550e plug-in hybride van een draadloos laadsysteem te voorzien maar dit is nog niet officieel bevestigd.