Vol verwachting wachten we op de komst van onze Nissan Leaf en Tesla Model S. Ondertussen zijn de voorbereidingen voor het simpel opladen nu in volle gang. We gaan de laadpaal plaatsen!

Het laden van de leen-Leaf (de dealer heeft ons een Leaf verhuurd voor een schappelijk prijsje todat onze Leaf wordt afgeleverd) gaat nu nog wat knullig met een snoer uit het raam. Zo om de dag hangen we de kabel uit het klapraam en wordt de batterij vrijwel volledig opgeladen. Gisteren is de laadpaal geïnstalleerd en kunnen we de leen-Leaf simpel van wat extra stroom voorzien. Althans, dat was het plan..

Laden van de Nissan Leaf

Leaf laden met los snoer

Omdat we nooit voor de simpelste oplossing kiezen maar we vooral zo min mogelijk gaten in de fundering willen laten boren, heb ik een mooie geul gegraven om de elektriciteitskabel veilig in op te bergen. Ondanks dat de weer App bleef volhouden dat in Barendrecht de zon scheen, stond ik toch te scheppen in een stortbui. Maar alles voor het goede doel dus stug doorscheppen maar!

Specificaties van de laadpaal

De laadpaal wordt via een aparte groep van een 3 fase 16A aansluiting voorzien. Daarmee kan met een snelheid van 11kW per uur worden geladen. In de praktijk kan de 24kW batterij van de Nissan Leaf daarmee in 2,5 uur volledig van 0% naar 100% worden geladen. De 85kW grote batterij vergt nog altijd 7,5 uur om volledig te worden opgeladen. Met een bereik in de praktijk van zo’n 400 km hoeft dit gelukkig niet dagelijks te gebeuren.Voor de laadpaal moet dus een extra groep worden gemonteerd. Omdat vooral de Tesla een nogal flinke batterij heeft, 85kW, is het noodzakelijk dat de paal 11 kW kan leveren. Hiervoor is een 3 fase 16A aansluiting benodigd. Ook wordt gelijk een extra groep gemonteerd voor de toekomstige zonnepanelen, die een eigen groep nodig hebben vanaf een bepaald vermogen. Om aan mijn vrienden van de belastingdienst een exacte opgave te kunnen doen van het zakelijke stroomverbruik voor de twee, zakelijk bereden, auto’s, wordt ook een Kilowattuur meter aangesloten. Dit is een door de belastingdienst geaccepteerde methode van registratie. Zo kan ik ook in de toekomst het werkelijke verbruik per kilometer achterhalen en hiervan op elektrischeauto.com verslag doen.

De aanleg van kabel, paal en groepen

Het boren van het gat door de fundering gaat voorspoedig en al snel wordt de kabel getrokken. De paal wordt waterpas gezet en de boel wordt aangesloten.

Maar toen kwam het. Onze meterkast is afgezekerd op 1 x 35A en niet op de noodzakelijke 3 x 25A. Foutje van mij dus omdat ik blind was uitgegaan van de specificaties op de rekening van Stedin, waar 3 x 25A staat vermeld. Dit blijkt een tariefgroep te zijn waar dus ook lagere waarden onder vallen. Snel Stedin gebeld hoe dit op te lossen. Via aansluitingen.nl een aanvraag gedaan, volgende dag een offerte (a 183,=) goedgekeurd en betaald en de upgrade ingepland voor volgende week. De monteur van Lomans gaat ons dus nogmaals een bezoekje brengen om de kabel af te monteren in de meterkast.

Laadpaal na installatie

Laadpaal na installatie

 

De monteur van Lomans heeft na afloop keurig de boel weer  dichtgegooid en aangeveegd. Top! ‘s Avonds nog alles netjes afgewerkt met antiworteldoek en grind. Nog een weekje geduld en dan kunnen we de laadpaal echt gaan gebruiken. Hopen dat het de komende week nog niet gaat vriezen….

Volgende week doe ik nog verslag van het 2e deel en dan vermeld ik ook de subsidie mogelijkheden en kosten van dit geintje.