Tesla Model 3 HW 2.5 – de werkelijke bedoeling van deze upgrade

De recent gelanceerde Tesla Model 3 heeft een iets uitgebreidere hardware uitrusting dan zijn grotere broers. De nieuwe hardware, bestaande uit camera’s, sensoren en de nodige computerkracht, dient een nog vrij onderbelicht doel. En Tesla wil dat doel ook nog niet aan de grote klok hangen.

Tijdens de lancering werden slechts een handjevol Tesla Model 3 specificaties bekend gemaakt. Een aantal zichtbare zaken, zoals de camera in de binnenspiegel, werden totaal genegeerd. Tot voor kort was ook onduidelijk wat het doel van deze camera zou kunnen zijn.

Tesla hanteert anti-verkoop strategie voor Model 3

Zoals bekend, en ook duidelijk werd tijdens de presentatie van de Model 3 door Elon Musk, loopt Tesla niet te koop met de Model 3. De Model 3 werd gelanceerd en de aanwezige medewerkers werden voorbereid op “production hell”. Niet de meest sterke tekst als je een nieuwe auto aan de man wil brengen. En dat was ook de bedoeling. Sterker nog, ze hebben liever dat je er nog geen een besteld.

In plaats daarvan worden potentiële kopers weinig subtiel richting de aanschaf van een Model S of Model X bewogen. De reden ligt voor de hand en wordt ook door Musk bevestigd. Er is simpelweg te veel vraag naar de Model 3 op een moment dat de productie nog op gang moet komen. Het aantal reserveringen overstijgt in aantallen nu al de totale verkoop van BMW’s 3-serie wereldwijd….

Wat kan de Model 3 wat de S en X niet kunnen?

Terug naar de hardware uitrusting die nu standaard op elke Model 3 wordt gemonteerd. De Model 3 kent een vrijwel identiek arsenaal aan camera’s en sensoren zoals dat van de Model S en Model X. Tesla heeft aangegeven dat alle modellen over voldoende hardware beschikken om autonoom rijden op niveau 5 (volledig autonoom) mogelijk te maken. Wat is er dan anders aan de hardware? Waar dient de extra hardware voor? Zijn de  Model S en Model X dan toch niet voldoende uitgerust voor level 5 autonoom rijden?

Tesla zelf zegt over de uitbreiding, die als HW 2.5 wordt geduid, het volgende:

“De intern gebruikte benaming HW 2.5 is overtrokken. In plaats daarvan zou het eerder HW 2.1 genoemd moeten worden. Deze hardware set heeft wat extra computer capaciteit en meer redundantie in de bekabeling. Dit heeft slecht een kleine verbetering in betrouwbaarheid tot gevolg maar het heeft geen toegevoegde Pascal GPU (grafische processor) “

Het vetgedrukt deel is nu waar het om gaat. Daar kom ik zo op terug.

 

Is de hardware in oudere modellen echt ongeschikt voor autonoom rijden?

De nieuwe upgrade heeft wel al voor wat beroering gezorgd. Zo is er de angst dat de hardware in de huidige Model S en Model X toch niet voldoende geschikt zijn om autonoom rijden mogelijk te maken. Dit terwijl Tesla altijd heeft beweerd dat alle modellen vanaf 2016 over voldoende capaciteit beschikken om dit waar te maken.

Huidige eigenaren kunnen rustig doorademen. De nieuwe hardware in de Model 3 heeft een ander doel.

 

Je Tesla Model 3 als inkomstenbron

Zodra autonoom rijden voldoende is getest en door de autoriteiten wordt vrijgegeven kun je je Tesla straks vanaf elke locatie oproepen en laten voorrijden. Nadat je bent ingestapt kun je de auto vertellen waar je heen wilt en daarna doen wat je wilt. Slapen, de krant lezen of wat dan ook.

Maar, en nu komt het, je kunt je auto dan ook toevoegen aan de Tesla’s vloot van deelauto’s via de Tesla app. Hiermee kun je geld gaan verdienen met je auto door hem beschikbaar te stellen aan derden. Terwijl jij aan het werk bent of op vakantie, kan de auto de kosten voor de eigenaar flink verlagen of zelfs meer opleveren dan wat hij kost.

De Model 3 is uniek. In vele opzichten. Maar zoals eerder geschreven. Deze auto is de start van een revolutie zoals we die in autoland nog nooit hebben gezien. En die ook nog maar weinigen zich lijken te beseffen.

De Tesla Model 3 is de enige auto van Tesla (en in de wereld) die nu al zou kunnen deelnemen aan het deelauto netwerk van Tesla. De Model S en Model X zullen, ondanks dat ze over dezelfde Autopilot hardware beschikken, niet snel toegevoegd worden aan deze vloot.

 

Volledig autonoom rijden staat niet perse gelijk aan het delen van een auto

Tesla zegt dus niet dat volledig autonoom rijden voor de huidige Model S en Model X niet mogelijk is. Tesla maakt bewust niet te veel bekend over de mogelijkheden die de Model 3 nog meer brengt aangezien ze nu de vraag al niet aan kunnen.

Maar, ze hebben teveel aanwijzingen achtergelaten. Vooral het ontwerp van het interieur en het exterieur. Wanneer je dit combineert met de HW 2.5 uitrusting wordt het duidelijker.

Tesla Model 3 interieur ademt de toekomst

Het interieur van de Model 3 is uniek. Het is het meest minimalistische interieur wat ooit is geleverd in een productie auto. Ter vergelijk wat interieurs van concurrenten:

 

interieur Tesla Model 3

Interieur Tesla Model 3

 

interieur Mercedes C-klasse 2018

Interieur Mercedes C-klasse

 

interieur BMW 3-serie 2018

Interieur BMW 3-serie

 

Er zijn een aantal redenen waarom Tesla een dergelijk minimalistisch interieur levert in de Model 3.

 • Ten eerste is het een statement. Het is uniek en het ademt toekomst.
 • Ten tweede is het veel eenvoudiger om te produceren
 • En als laatste maakt het de auto geschikt als autonoom rijdende deelauto.

 

Autonoom rijdende deelauto?

De Model 3 is ontworpen en gebouwd om als eerste auto deel te nemen in Tesla’s toekomstige deelauto netwerk. Het interieur is een belangrijk puzzelstukje in dit plan.

 • Zo is daar het unieke 15 inch (24 cm) grote scherm wat een zeer belangrijke rol speelt.
 • Op de hendels voor de ruitenwissers na (die zijn verplicht) heeft de auto geen enkel ander fysiek bedieningselement.
 • Geen radio, geen kofferbak hendeltje, geen handschoenenkast hendel, geen ventilatie knopjes en schuifjes. Niets.

 

Bediening via software naar het volgende niveau

Natuurlijk. Want dat is lekker goedkoop. Zo kan Tesla de auto redelijk prijzen en toch een hoger marge halen. Of zit er meer achter?

Door geen fysieke bedieningselementen toe te laten moet alles in de Model 3 via een software interface worden aangestuurd en bediend. Dit betekent dat alles te configureren is en dat elke instelling kan worden opgeslagen in het geheugen. En het wordt opgeslagen op persoonlijke basis.

Hierdoor wordt het mogelijk om op individuele basis toestemming te geven voor bepaalde handelingen.De eigenaar van de auto kan dus bepaalde rechten toekennen of juist ontzeggen aan andere bestuurders/reizigers. Zaken zoals het openen van de kofferbak of het openen van het handschoenenkastje kunnen nu ineens via instellingen worden geregeld.

Stel je even de situatie voor waarin het Tesla deelauto netwerk operationeel is. Je wilt je auto inzetten om wat extra geld te verdienen of omdat je beseft dat het compleet onlogisch is een auto te laten bouwen die je vervolgens 23 uur per dag ongebruikt langs de kant van de straat laat staan. Wat zijn de eerste gedachten die bij je opkomen:

 • Wat gebeurt er met waardevolle spullen die in de auto liggen?
 • Wat als iemand mij auto onder kotst omdat hij dronken is ingestapt?

 

Zoals gezegd wordt de auto dus 100% via software bediend. Toestemming voor bepaalde handelingen kunnen worden toegekend of ontzegd. De eigenaar mag alles, de gast niet persé.

 • Het handschoenenkastje wordt nu een soort kluisje waarvan je de combinatie niet hoeft te onthouden
 • De kofferbakken zijn niet toegankelijk wanneer je dat zo instelt
 • Geen enkele persoonlijke instelling kan via het scherm worden aangepast
 • Persoonlijke instellingen kunnen worden doorgevoerd zodra iemand inlogt in de auto. Denk aan stuurstand, ventilatie instellingen, stoelstand enz.

Dat zou voldoende zekerheid moeten bieden voor het eerste zorgen puntje. Maar wat te doen met het tweede issue?

 

Toezicht houden op het interieur

Op de  CES 2017 maakte nVidia onder andere de  AI Co-Pilot bekend.

De genoemde eigenschappen van deze supercomputer zijn onder andere gezichtsherkenning, spraakherkenning, omgaan met natuurlijk gesproken taal, monitoren van de ogen, liplezen en het waarnemen van de externe omgeving.

Zoals je kunt voorstellen heb je daar dus een camera voor nodig die het interieur van de auto in de gaten houdt. En ja, die zit al standaard in de Model 3. Tesla heeft zelf nog met geen woord over deze camera gesproken.

Deze camera is het tweede puzzelstukje en een antwoord op het tweede puntje van zorg: “wat als iemand het interieur van mijn auto beschadigd”?

Hier is het dan, de interieur camera.

interieur camera Tesla Model 3

 

Laten we nog eens aannemen dat de camera inderdaad tot doel heeft de binnenkant van de auto te monitoren. De auto zal uiteraard niet starten wanneer de camera wordt afgeplakt dus die gedachte kun je laten varen.

Een dergelijke camera vereist wel wat extra bekabeling en computerkracht. Dit is dus precies wat Tesla in haar statement over de nieuwe hardware heeft losgelaten.

Het laatste stukje van de deelauto puzzel

De Model S en Model X worden geleverd met een leuk sleuteltje in de vorm van de auto. Hiermee openen de deuren zich en kun je direct wegrijden. Je hoeft zelfs geen startknop in te drukken.

Het nadeel is dat je deze sleutel niet zomaar kunt uitlenen aan onbekenden. Grote kans dat daar regelmatig iets mee misgaat.

 

De Tesla Model wordt geleverd met een keycard. Een kaart in de vorm van een creditcard is uitgerust met een NFC chip. Hiermee kun je de auto, via een sensor in de deurstijl openen. Dit lijkt minder modern dan de oplossing met de intelligente sleutel. Dit tegelijkertijd ook de belangrijkste clue.

De keycard is een optionele mogelijkheid om de auto in te komen en ermee weg te rijden. Het is handig voor het geval iemand anders even je auto moet parkeren bij een hotel bijvoorbeeld.

Toegang tot de Model 3 via telefoon

De primaire manier om de Model 3 binnen te komen is je mobiele telefoon.

Met de Tesla app en een internet verbinding kun je eenvoudig de deuren openen of sluiten. Vanaf elke locatie in de wereld. Dit werkt al zo voor de Model S en Model X.

Maar wat nu als je geen internet connectie hebt? En is je auto openen via een app op je telefoon niet een beetje omslachtig?

En hier komt een andere technologie om de hoek. Bluetooth. Vanaf de introductie van de Model 3 zal de app  op de achtergrond een connectie met jouw Model 3 maken op basis van Bluetooth LE.

Bluetooth LE (Low Energy) kan worden gebruikt om op een beveiligde manier data te verzenden en ontvangen. Er hoeft dus niet eerst een verbinding te worden opgezet. Hierdoor kun je de telefoon gewoon in je zak houden en zullen de deuren zich openen zodra je in de buurt van de auto bent gekomen. De auto “herkent” de bestuurder ook op basis van een unieke sleutel. Alle instellingen in de auto worden direct aangepast op basis van persoonlijke instellingen van de huidige bestuurder/reiziger inclusief de nodige privileges en restricties.

 

Tesla is met de Model 3 verder dan het wil toegeven en verder dan de rest begrijpt

Samengevat is de Model 3 de meest geavanceerde auto ooit gebouwd. Deze volledig elektrische auto is geschikt voor autonoom rijden en kan nu (hardware technisch) al worden ingezet als deelauto. Een volledig door software bestuurde en bedienbare auto die niet alleen de instellingen van de eigenaar onthoud maar zich feitelijk kan aanpassen aan elke bestuurder/reiziger.

App van Tesla

Het zet jouw stoel in de juiste positie, de spiegels op de juiste hoogte, het speelt jou speellijst af en geeft je toegang of niet tot andere delen van de auto. Het stelt de temperatuur in die jij gewend bent en zal (ooit) jouw Netflix profiel openen. Alles in een fractie van een seconde.

Model 3 en de rest

Tesla is de concurrentie niet een beetje voorruit. Tesla is de concurrentie ver vooruit. Tesla laat zien dat ze niet alleen een visie hebben maar ook dat ze in staat zijn deze binnen een hele korte tijd te kunnen implementeren. De innovaties zijn ongekend in autoland en laten menig gerenomeerd autobedrijf verbijsterd achter zich.

Maar ze willen het nog niet aan de grote klok hangen. Het is er al druk genoeg..