Mercedes EQ A belooft 300 km bereik in de praktijk

Mercedes heeft vandaag een nieuwe telg aan de EQ Concept lijn toegevoegd. De Mercedes EQ A is een compacte tweedeurs volledig elektrische auto.

De specificaties die Mercedes hebben losgelaten spreken over een bereik van 400 km volgens de NEDC meetmethode. Reken op 300 km in de praktijk. Nog steeds acceptabele afstanden voor een compacte elektrische auto. De auto wordt voorzien van een 60 kW batterij. Optioneel kan ook een kleinere batterij worden geplaatst. Daarnaast sprint de EQ A van 0-100 in ongeveer 5 seconden met behulp van de dubbele elektromotor en vierwielaandrijving. Met de snellaad mogelijkheid kan binnen 10 minuten voor een bereik van 100 km worden geladen. Mercedes noemt zelfs draadloos laden van de elektrische auto via inductie als een mogelijkheid.

Opmerkelijk is wel dat van een concept auto al dergelijke details bekend worden gemaakt. Het is een indicatie waar Mercedes met haar EQ merk naar toe wil. Ook de melding dat er batterijen met verschillende capaciteiten zullen worden aangeboden is een teken dat Mercedes de auto voor een groter publiek wil bouwen.

Met een vermogen van 2oo kW in een compacte auto gaat Mercedes ook duidelijk voor sportieve prestaties. Via de twee programma’s “Sport” en “Super Sport” kan de bestuurder het karakter van de auto enigszins aanpassen. Hogere prestaties of meer bereik. Via de van kleur verschietende LED verlichting wordt de keuze ook visueel gemaakt voor de medeweggebruikers.

 

Wanneer komt de Mercedes EQ A op de markt?

De belangrijkste vraag blijft natuurlijk: “gaan ze de EQ A nu ook echt bouwen”? De geruchten verwijzen naar 2020. Dat is in het huidige tempo waarop fabrikanten nieuwe elektrische auto’s op de markt willen zetten nog redelijk ver weg. Nu de Mercedes B-klasse elektrische auto recentelijk van de markt is gehaald heeft Mercedes op dit moment nog geen elektrische auto in de showroom staan. Plannen genoeg en de investeringen schijnen gemaakt te worden. Nu “show me the car”!