Dringen geblazen in 2020 met aanbod elektrische auto

Het wordt nog dringen geblazen met nieuwe elektrische auto modellen in 2020. Zo’n beetje elke gerenommeerde autofabrikant komt in 2020 met een elektrische auto. Nu heeft ook stofzuiger fabrikant Dyson bekend gemaakt een elektrische auto op de markt te brengen. In 2020 dus.

Er zijn al langer vermoedens dat Dyson aan een eigen elektrische auto werkt. Deze vermoedens werden sterker nadat zij de in Michigan gevestigde solid-state batterij startup Sakti3 voor 90 miljoen dollar hadden overgenomen. Ook maakte ze bekend een batterij fabriek ter waarde van 1 miljard dollar te gaan bouwen voor de productie van de volgende generatie batterij technologie.

Dyson al langer bezig met automotive oplossingen

Vandaag bevestigde CEO James Dyson de plannen van het bedrijf om een elektrische auto naar de markt te brengen.
In een memo naar de medewerkers van Dyson legde hij uit dat zich al lange tijd zorgen maakte om de uitlaatgassen en dat het bedrijf al 20 jaar geleden hiervoor een filter had ontwikkeld voor dieselauto’s. Deze konden de autoindustrie destijds echter niet overtuigen de filter te gebruiken en daarmee stopte het automobiel avontuur van Dyson.
Dyson heeft ondertussen niet stilgezeten. Naast de bekende stofzuigers heeft Dyson nog een aantal technologieën ontwikkeld die van toepassing kunnen komen bij de ontwikkeling van een elektrische auto.

 

Dyson schreeft in de email naar de medewerkers

Het is altijd mijn ambitie gebleven een oplossing te vinden voor het probleem van luchtvervuiling. Nadat ik constateerde dat de autoindustrie geen actie ondernam heb ik heb bedrijf toegelegd om nieuwe batterij technologie te ontwikkelen. Ik was er van overtuigd dat elektrisch aangedreven voertuigen het probleem van vervuiling zouden kunnen oplossen. Dyson ging door met innoveren. De nieuwste digitale motoren en energie opslagsystemen worden gebruikt om de Dyson Supersonische haardroger en draadloze stofzuigers aan te drijven. We hebben ons toegelegd op innovaties in de  ontwikkeling van vloeistof dynamica en ventilatiesystemen om onze ventilatoren, luchtbehandelingssystemen en waterfilters.

Nu is het moment daar om al onze technologische kennis in te zetten voor een enkel product. In plaats van het filteren van uitlaatgassen kunnen we het probleem nu bij de bron aanpakken. Ik wilde dat jullie het direct van mij horen: Dyson is gestart met de bouw van een volledig elektrische auto die we in 2020 zullen lanceren.

 

De CEO bevestigde ook dat een team van inmiddels 400 mensen aan het project werken en dat het bedrijf 2 miljard investeert in deze ontwikkelingen en de verdere groei van het team. Meer informatie wilde de CEO niet kwijt in verband met de stevige competitie in deze markt.

Solid-state batterij nog volop in ontwikkeling

Het is daardoor nog niet duidelijk of de auto al direct met de solid-state batterij wordt uitgevoerd. Mocht dit wel zo zijn dat is Dyson de eerste die solid-state gebruikt voor een elektrische auto.

Solid-state wordt veiliger geacht dan li-ion batterijen en heeft de potentie om meer energie op te slaan per kg. Tot nu toe is er nog geen fabrikant die deze batterijen in massaproductie kan nemen tegen een aantrekkelijke prijs.

Sakti3 gaf in 2014 aan een solid-state batterij te hebben ontwikkeld waarmee 400 Wh/kg kon worden opgeslagen. De cellen van marktleider Panasonic, die Tesla gebruikt, hebben een capaciteit van 250 Wh/kg.