BMW i3 rij ervaring – lezers review

3 mei, 2014 | BMW elektrische auto, Nieuws

De BMW i3: een elektrische ervaring rijker

Met dank aan BMW dealer Breeman in Rotterdam had ik tijdens het lange Paasweekend de gelegenheid de BMW i3 uitgebreid te testen. Mijn eigen i3 laat nog een paar weken op zich wachten.

De eerste indruk van de BMW i3

Dashboard van de BMW i3De BMW i3 is een aparte auto. Volledig vanaf de basis als elektrische auto ontwikkeld, is de BMW i3 net wat anders. De verstokte petrol head heeft meestal zijn mening al klaar. De wat progressievere autoliefhebber kijkt met verbazing naar het concept auto wat BMW hier heeft neergezet.
De vormgeving is afwijkend. Dat komt doordat de accu, samen met het chassis (onderstel), de basis vormt van de i3. Deze is nagenoeg volledig opgebouwd uit aluminium elementen voor een zo laag mogelijk gewicht. Bovenop het chassis is een carrosserie gebouwd, die volledig bestaat uit carbon (met carbon versterkt plastic), wat ook on Formule 1 auto’s wordt gebruikt, en plastic. Dat materiaal is uitermate licht, wat het verbruik ten goede komt. Hierdoor heeft BMW een auto kunnen bouwen met compacte buitenmaten en ruimte van binnen. Helaas heeft BMW niet de mogelijkheid benut om de achterbank drie zitplaatsen mee te geven, dat zijn er twee. Ze zitten echter prima!
De bestuurder heeft een tweetal ‘ipad’-achtige schermen vóór zich: één voor de rijdersinfo, zoals verbruik en snelheid en één voor de auto-info, met een groot navigatiesysteem. Alle gebruikte materialen zijn duurzaam: Eucalyptushout, snelgroeiend gras, gerecyclede PET-flessen enz.

Het rijden in de BMW i3

Als je elektrisch gaat rijden is het belangrijk dat je je oude manier van rijden overboord zet. Elektrisch rijden wijkt op verschillende punten af van het rijden in een brandstofauto. Het eerste wat opvalt is de stilte als je het contact aanzet. Je twijfelt in het begin even of de auto wel aanstaat. Uiteraard licht het dashboard op, maar geen indicatie dat je kunt rijden. De auto heeft wel een start/stop knop en een keuzehandel die je de mogelijkheid geeft uit P-D-N en R. Als je op de accelerator drukt (gaspedaal bestaat niet meer), begint de i3 met grote stilte te rijden. Geweldig! Dat zal echter niet anders zijn dan bij andere elektrische auto’s. Wat wel anders is dan bij veel andere elektrische auto’s, is de acceleratie. Niet zo snel als de Tesla S, maar wel in zo’n 7 seconden naar de 100! Dat is écht snel, net zo snel als een hot hatch. De beleving is wel anders. Omdat de auto gelijkmatig optrekt, geeft de i3 je niet de beléving dat je zo snel optrekt. Maar goed, daar gaat het niet om bij deze i3. Waar gaat het wel om? Dat je comfortabel van A naar B kan op een duurzame manier. En dat doet de i3. Alles aan de i3 is premium: de kwaliteitsbeleving, de bediening van de knoppen, de zitpositie, de gebruikte materialen, alles.
De i3 rijdt ook volgens het één-pedaal principe: pedaal loslaten is sterk afremmen. De accu laadt dan weer wat op doordat de motor dan werkt als een generator (net als je fietsdynamo, dit heet regenereren). Het meest efficiënt echter is het anticiperende rijden waarbij je het pedaal zover licht, dat de i3 niets verbruikt en niet bijlaadt. Je rolt dan uit en remt langzaam af.

Range van de BMW i3 tijdens een snelweg rit

Om de range te testen over de snelweg ben ik van Barendrecht naar Amersfoort gereden, een rit van 95 km. Met de adaptive cruise control op 110 hoef je je niet druk te maken over de auto’s vóór je die langzamer rijden of ineens vóór je duiken. De i3 houdt keurig een vooraf ingestelde afstand aan tot je voorganger, zelfs als er iemand net voor je duikt. De i3 remt dan zelfs sterk af! Wanneer je voorganger te langzaam rijdt, dan doe je je richtingaanwijzer aan, ga je naar links en hij gaat weer de ingestelde snelheid rijden. Heerlijk comfortabel! Dit werkt overigens ook in stadsverkeer. In het begin is dat eng, maar je vertrouwt de techniek snel. Anyway, we zouden het over de range hebben.
Toen we op bestemming in Amersfoort aankwamen, hadden we nog een range over van 20 km. Op zich niet slecht als je bedenkt dat de i3 geen stroom regenereert op de snelweg. Die 20 km was ruim voldoende om het nieuwe snellaadstation van Fastned bij Terschuur, langs de A1, te halen. Hier kon ik de i3 van 9% tot 80% laden in 20 minuten. Om tot de 90% te komen had ik 10 minuten extra nodig. Zo kon ik weer van Terschuur naar Barendrecht, nu met verlichting aan en met 105 km/u.

De BMW i3 in de file

De BMW i3 opladen
Op de A1 was intussen een file ontstaan door een ongeval. Dat was mooi, want ik kon daarmee de fileassistent testen. Die houdt de i3 tot een snelheid van 40 km/u netjes tussen de strepen en rijdt automatische mee met het verkeer. Je moet wel je hand aan het stuur houden, anders stopt de fileassistent ermee. De toegevoegde waarde hiervan is niet groot. Met de adaptive cruise control lukt dit ook, maar dan tot hogere snelheden. Het zelf sturen is niet zo interessant, je moet toch het stuur vasthouden.

Range extender in de praktijk

Om de range extender te testen heb ik de accu helemaal leeg gereden. Met nog een range van 2 km sloeg de range extender aan. Je hoort dat door een licht gepruttel achterin. De range extender is een kleine brandstofmotor die een dynamo aandrijft. De dynamo zorgt ervoor dat de accu op peil blijft. Hierdoor kan je weer doorrijden, totdat de slechts 9 liter grote benzinetank leeg is. Als je weer tankt, kan je ook weer verder rijden. Zo hoef je niet bang te zijn dat je stil komt te staan. Wel natuurlijk op tijd weer tanken! Je kunt de range extender overigens ook eerder aanzetten, vanaf zo’n 75% acculading, dan blijft de accu ook op peil. Veilig idee, wel jammer dat BMW geen grotere tank heeft gemonteerd.

Conclusie over de BMW i3

De i3 is Het Nieuwe Rijden. BMW is daar goed in geslaagd. Met een uniek concept en de mogelijkheid om binnen een paar jaar op elke 50 km snel te kunnen laden met o.a. Fastned, is er geen reden meer om niet elektrisch te rijden!

Een bijdrage van Marcel den Butter waarvoor mijn dank!