BMW is de laatste in een groeiende lijst van autofabrikanten die haar peilen op de Chinese elektrische auto markt richt. Niet verwonderlijk want de Chinese auto- markt is enorm: alleen in 2013 werden er al 18 miljoen personenauto verkocht. Dat is tien keer dat van India en ongeveer 2,4 miljoen auto’s meer dan er in de VS werden verkocht.

Maar tot nu toe is het aantal verkochtte elektrische auto’s erg laag. Vorig jaar werden slechts 17.600 plug-in hybride auto’s verkocht waaronder veel bussen en taxi’s.

Ondanks deze lage aantallen vormt de omvang van de Chinese markt en de druk van de regering om eindelijk die vreselijke luchtvervuiling in het land te beteugelen, nog steeds een gebied met een groot potentieel voor de verkoop van elektrische voertuigen.

China wordt grootste markt voor elektrische auto

BMW verwacht dat China in een aantal jaar de grootste markt voor elektrische auto’s zal zijn aldus Bloomberg.
Sterker nog, dit punt zou uiterlijk binnen vijf jaar moeten zijn bereikt, aldus BMW’s hoofd in China, Karsten Engel.

China breidt haar netwerk van oplaadpunten snel uit en dit is nou ook precies een van de belangrijkste bestaande belemmeringen voor het gebruik van elektrische auto’s. Energiebedrijven zoals State Grid zijn, samen met bedrijven zoals Tesla, van plan om op grote schaal het aantal oplaadpunten uit te breiden in de grote Chinese steden.bmw i3 en i8 china

Openbare oplaadpunten die worden geplaatst via een BMW en State Grid partnerschap zullen niet alleen BMW i3 en i8 plug-in auto’s kunnen bedienen, maar ook die van grote Chinese bedrijven zoals BYD en SAIC Motor Corp.

De oplaadpunten zullen niet geschikt voor Tesla’s elektrische auto’s, maar Tesla heeft beloofd in het hele land zijn eigen Supercharger netwerk en normale oplaadpunten te gaan plaatsen.

Een grotere toevoer van elektrische auto’s zal ook bijdrage aan de snelle groei. ” Steeds meer fabrikanten komen zullen deze markt betreden, wij met onze modellen, anderen met hun elektrische auto’s en plug-in hybrides”, aldus Engel.
Een daarvan is de i3. BMW verwacht deze vanaf september in China te gaan verkopen.

Aanbod beperkt verkoop van elektrische auto op dit moment

De i3 en i8 zullen in eerste instantie via zeven dealers worden aangeboden. Het gebrek aan aanbod is groter dan het gebrek aan vraag. Hierdoor worden er slechts 1000 exemplaren van de BMW i3 in China verkocht.
Tegen het einde van 2014 verwacht BMW wereldwijd zo’n 20.000 i3’s te produceren, waarvan de meesten in de VS en Europa zullen worden afgeleverd.

In totaal zal BMW zo’n 400.000 auto’s verkopen in China. In 2014 zal het aandeel elektrische auto’s nog steeds klein zijn, maar naar mate meer autofabrikanten zich richten op de Chinese markt, is de kans dat de doelstelling voor over vijf jaar gehaald wordt zeer realistisch.