Volkswagen bouwt 2-3 miljoen elektrische auto’s vanaf 2025

12 jul, 2017 | Nieuws, Volkswagen

Volkswagen kondigde eerder al aan dat zij vanaf 2025 jaarlijks 2 a 3 miljoen volledig elektrische Volkswagens zal produceren. De komende 10 jaar zullen hiervoor 30 elektrische auto modellen worden ontwikkeld. In een eerdere uitlating van CEO Matthias Müller zou het gaat om zowel volledig elektrische auto’s al plug in hybrides. Nu heeft hij echter aangegeven dat de nieuwe modellen volledig elektrisch zullen zijn.

Nog belangrijker is dat er nu ook aantallen worden genoemd. VW is bezig met een nieuw productie plan wat hen in staat stelt jaarlijk 2 – 3 miljoen volledig elektrische Volkswagens te produceren vanaf 2025.

Meerdere Gigafactories nodig

Teneinde een dergelijke hoeveelheid elektrische auto’s te kunnen produceren heeft VW dus een hoop batterijen nodig. Het bedrijf werkt dan ook aan plan voor de bouw van een aantal Gigafactories met een waarde van enkele miljarden euro’s.

In het licht van de snelle toename van het aantal elektrische auto’s die in de komende jaren op de markt komen zal VW zelf moeten investeren in kennis voor het kunnen ontwikkelen van nieuwe batterij technologieën.

Plannen voor de Volkswagen Group eind dit jaar bekend

Volkswagen zal aan het einde van dit jaar de specifieke plannen voor elk van haar merken bekend maken. De merken als Audi, Porsche, Volkswagen en Bentley zullen allen met volledig elektrische auto modellen komen. Er zal dan ook bekend gemaakt worden hoe de geplande productiefaciliteiten dat worden gerealiseerd.

De 30 nieuwe modellen komen dus bovenop de nu niet zo imposante lijst van elektrische auto’s die Volkswagen nu verkoop. De Volkswagen e-Golf is hiervan de bekendste. Deze zal eind 2017 een batterij upgrade krijgen waarmee het een (theoretisch/verwachte praktijk) bereik krijg van resp. 300 km / 200 km.

Een paar andere modellen worden al in productie genomen zoals de Porsche Mission E, Audi’s e-tron quattro en VW’s BUDD-e.

1,5 Terawatt aan capaciteit benodigd per 2025

Een equivalent van 40 x de Tesla Giga Factory zal voor die tijd beschikbaar moeten zijn om de benodigde 200 Gigawatt aan Lithium-ion batterijen te kunnen produceren. En dat is dan alleen nog maar voor Volkswagen. Ook Tesla, Toyota en andere grote auto fabrikanten zullen het aandeel volledig elektrische auto’s tegen die tijd gigantisch hebben opgeschroefd. De verwachting is dan ook dat voor de hele autoindustrie over 8 jaar maar liefst 1,5 Terawatt aan batterij productie capaciteit beschikbaar moet zijn. Dit staat gelijk aan zo’n 250 Giga factories!

Gevolgen voor banen in de autoindustrie

Doordat de productie van batterijen en assemblage van batterijpakketten nu al bij derde partijen plaatsvind wordt door de bonden gevreesd voor een enorme verschuiving van banen naar andere landen en/of bedrijven. Zo werkt Tesla samen met Panasonic en General Motors met LG Chem. Een elektrische auto kent vrijwel geen bewegende onderdelen en zijn daardoor snel een efficiënt te bouwen. Hiervoor zijn veel minder handjes nodig en dus minder personeel. De Duitste autobonden pleiten er dan ook voor de assemblage van de elektrische auto’s zoveel mogelijk in eigen land te laten uitvoeren. De grootste afzetmarkt voor elektrische auto’s zal tegen die tijd China zijn. Uiteraard zal de productie van deze auto’s grotendeels daar plaatsvinden.

Nieuwe Giga factories onderweg

Tesla zal eind dit jaar de locaties bekend maken voor een aantal (8?) nieuwe Giga Factories. Daimler heeft onlangs een dergelijke faciliteit in productie geopend en een nieuwe, 740 miljoen euro kostende, batterij fabriek in China aangekondigd voor haar Mercedes elektrische auto’s.

De gevestigde auto industrie maakt zich dus ook voor een gigantische shift naar massa productie van de elektrische auto.