Zelfrijdende auto’s vormen al enige jaren een interessant gespreksonderwerp. Bedrijven als Google investeren al jaren forse bedragen in de benodigde technologie en overheden buigen zich al over regels voor toelaten van deze voertuigen.

Zelfrijdende auto van Tesla binnen 6 jaar

Ook Elon Musk, de CEO van Tesla, toont al jaren belangstelling in deze technologie. Hij vertelde onlangs tegen Nikkei dat Tesla motors de benodigde techniek zal introduceren in de toekomstige, lager geprijsde, Model 3 elektrische auto die over drie jaar op de markt zal verschijnen. In een tijdspannen van vijf – tot zes jaar zal dan ook de volledig zelfrijdende elektrische auto op de markt komen.

De ontwikkeling van de systemen en software voor de zelfrijdende auto zal Tesla in eigen beheer uitvoeren. Sensoren en subcomponenten worden door andere fabrikanten geleverd.

Voorsprong opbouwen door gebruik autonome systemen

Het inbouwen van een aantal autonome componenten zal Tesla helpen een voorsprong op te bouwen op de rest van de industrie. Inmiddels zijn echter ook een aantal andere fabrikanten, met name één van Tesla’s bestaande partners Mercedes-Benz, begonnen met het inbouwen van autonome systemen in haar high-end modellen. Hierbij moet je denken aan systemen die de auto laten remmen als een botsing wordt voorzien, de auto bijsturen als er onbedoeld over de lijntjes op de weg wordt gereden, het verkeer naast en achter de auto in de gaten houden en automatische vering die het wegdek scant en de vering direct afstemt naar omstandigheden.
Deze technieken zijn allen nog niet ingebouwd in de huidige Tesla Model S sedan, maar het zou goed bij de zeer moderne uitrusting van de Model S passen in combinatie met het grote scherm en permanente internet verbinding.
Op de lange termijn verwacht Elon Musk, dat alle modellen over systemen voor zichzelf besturende elektrische auto’s zullen beschikken.

Tesla kondigt samenwerking met Toyota aan

De opmerkingen van Musk komen op het moment dat Tesla een samenwerking met Toyota heeft aangekondigd voor een nieuwe “significant” project voor de komende jaren, gericht op een brede markt. Tesla zal ook batterijen leveren voor de nieuwe elektrische auto van Toyoto, de RAV4 EV.
Daarnaast zal Tesla verder blijven werken met Panasonic als leverancier van de batterijen.