Nissan Leaf 2018 binnenkort gelanceerd

De nieuwe generatie van de Nissan Leaf komt in 2018 op de markt. In september 2017 zal de nieuwe Leaf officieel worden gelanceerd. De eerste volledig elektrische auto van Nissan is nog steeds de meest verkochte elektrische auto van de wereld. Ondertussen verschijnen er meer details over het design en de technische innovaties van de nieuwe Nissan Leaf.

Nissan Leaf e-pedaal – één pedaal voor accelereren en remmen

Regeneratief remmen is een van de meest interessante en toepasbare mogelijkheden die elektrische auto’s bieden. Door gebruik te maken van de kinetische energie, kan het systeem gelijktijdig de batterij opladen terwijl de auto wordt afgeremd. Toch heeft elke fabrikant zijn eigen manier om met deze manier van energie terugwinning om te gaan.

Nissan beloofd nu het meest geavanceerde regeneratieve remsysteem van dit moment toe te passen in de nieuwe Nissan Leaf. Naarmate de lancering in september dichterbij komt laat Nissan steeds meer details van het design en de techniek los.

Over het e-Pedaal schreef Nissan:

“Met het omzetten van een schakelaar veranderd de accelerator in een e-Pedaal. Hiermee kan de bestuurder accelereren, afremmen en de auto tot stilstand brengen. Het e-Pedaal systeem is het eerste een-pedaal systeem wat de bestuurder in staat stelt de auto tot volledige stilstand te brengen, zelfs op heuvels, en direct weer weg te rijden.”

 

Regeneratief remmen ook in andere elektrische auto’s al toegepast

Nu is dit niet direct revolutionair. Andere fabrikanten van elektrische auto’s kiezen voor een manier om harder regeneratief remmen via een speciaal pedaal in gang te zetten zoals in de Opel Ampera-E. Ander fabrikanten, zoals Tesla, maken het mogelijk om verschillende standen te kiezen voor regeneratief remmen. Mijn eigen ervaring in een Tesla Model S waren zeer positief. In de hoogste stand kan deze auto vrij eenvoudig met 1 pedaal worden bediend. Nissan gebruikt dus een schakelaar om dit systeem te activeren. Hier een video waarin Nissan het systeem visueel maakt:

 

Nieuwe Nissan Leaf prototypes gespot

Ondertussen verschijnen ook steeds meer beelden van de nieuwe Nissan Leaf. Vorige maand maakte Nissan ook bekend dat het de auto op 5 september zal tonen aan het publiek. Leveringen vinden plaats vanaf het eind van 2017. De auto zal dan vrij snel daarna ook in de showroom zijn te bewonderen.

Nu zou je verwachten dat het lekken van nieuwe technische snufjes en beschrijvingen de verkoop van de huidige Leaf negatief zou beïnvloeden. Toch blijkt dat ook het huidige model nog erg goed verkoopt. Dit is mede te danken aan de flinke kortingen die nu worden gegeven. Wanneer je dus niet zo geeft om het kleinere bereik en het al een aantal jaren oude design zou je dus een goede deal kunnen maken met de Nissan dealer.

Autonoom parkeren voor de nieuwe Nissan Leaf 2018

Eerder in deze maand had Nissan al bekend gemaakt dat de volgende generatie van de Nissan Leaf ook autonoom parkeren mogelijk maakt. Met de optie Pro-pilot wordt de auto uitgerust met de benodigde hardware en software. Met sonars en camera’s wordt de Leaf dan perfect geparkeerd zonder handjes.

Nissan bouwt verder aan nieuwe innovaties

Ondertussen ontwikkeld Nissan nieuwe innovatieve oplossingen die elektrische rijden nog aantrekkelijker maken. De Nissan IDS Concept auto omvat de visie die Nissan heeft over de toekomst van de elektrische auto. Denk aan draadloos opladen van de elektrische auto in zowel stilstand als rijdend. Maar ook aan een verregaande vorm van autonoom rijden. Uiteraard zal de auto ook steeds meer verbonden worden met verschillend netwerken.
Dit soort nieuwe ontwikkelingen maken dat de elektrische auto niet alleen fijner wordt om in te rijden maar ook een stuk veiliger. Nou, nog maar een filmpje dan.