Onlangs hebben drie experts op het gebied van batterij techniek en auto’s hun inzichten gedeeld omtrent de vooruitgang van de technische ontwikkelingen van batterijen voor elektrische auto’s.
De drie deskundigen zijn, Ann Marie Sastry, oprichter en CEO van batterij fabrikant Sakti3; Prabhakar Patil, CEO van LG Chemicals’s North American unit, voormalig CEO van Ford’s hybride afdeling and Brett Smith, programma directeur voor industrie analyse bij “the Center for Automotive Research”. Allen zijn gevestigd rondom de autostad Detroit maar geven inzicht in de wereldwijde ontwikkelingen binnen de batterij – en auto industrie.

Experts over de techniek van de batterij voor de elektrische auto

De bevindingen van de experts samengevat:

– Er zijn zo’n 30% meer elektrische auto’s verkocht dan autoindustrie in 2008 had verwacht. Het is vooral de kosten van de batterij wat de echte doorbraak nog tegenhoud.

– De relatief snelle groei van de elektrische auto maakt het voor fabrikanten aantrekkelijk te investeren in onderzoek naar betere batterijen en nieuwe technieken.

– De huidige techniek van de batterijen biedt niet voldoende mogelijkheden om de capaciteit verder te vergroten. De toekomst ligt vooral in zgn. solid state batterijen. Op dit moment wordt veel onderzoek door o.a. Sakti3 gedaan. Er zijn inmiddels al veelbelovende proeven gedaan waarmee men nieuwe records behaald in energieopslag. Op dit moment haalt men 1,1 kW per liter (als meeteenheid).

– LG heeft ook flinke vooruitgang geboekt. De verwachting is dat de batterij die in nu in de Volt wordt geleverd in 2016 de helft goedkoper zal zijn terwijl de energiedichtheid met 40% a 50% zal zijn toegenomen.

– Zodra de kosten van de batterij zijn gedaald tot $125 per kW, is de elektrische auto qua kosten gelijkwaardig aan die van een auto met verbrandingsmotor. De kosten van de Tesla batterij liggen nu op ongeveer $240 dollar per kW. Sakti3 mikt echter op een prijs van $100 per kW in 2 a 3 jaar, waarmee de elektrische auto, los van alle andere voordelen, ook op prijs beter zal scoren.

– De heer Patil van LG vertelde dat een auto met een range van zo’n 320 km binnenkort (2017) voor rond de $35.000 zal kunnen worden geleverd.

– LG benadrukte nog dat de kosten van de auto met verbrandingsmotor niet goed worden weergegeven aangezien er geen rekening wordt gehouden met de schade en daarbij behorende kosten die de CO2 uitstoot veroorzaakt.

– Mevrouw Sastry benadrukt in dat verband nog eens dat de (Amerikaanse) regering mede om die reden de elektrische auto industrie zal blijven steunen waardoor het aanschaffen en rijden in een elektrische auto nu ook al veel financiële voordelen brengt. Ook geeft zij geheel terecht aan dat de aanschaf van een elektrische auto nu nog duurder is dan een auto met verbrandingsmotor, maar dat het verschil snel wordt terugverdient met de besparing op brandstof en onderhoud.

Ontwikkeling batterij elektrische auto richting Solid state

– Solid state batterijen hebben het voordeel dat ze eenvoudiger in verschillende formaten kunnen worden gemaakt en minder onderhoud nodig hebben in de vorm van koeling.

– Alle drie de panel leden zijn onder de indruk van de inspanningen en plannen van Tesla rondom de Mega batterij fabriek, de doelen rondom verkoopaantallen en het imago wat Tesla aan de elektrische auto heeft gegeven. De schaal waarmee Tesla opereert is nodig om de kosten verder en sneller naar beneden te krijgen. Tesla mikt met haar Mega fabriek niet perse alleen op het gebruik van de elektrische auto maar ook voor energie opslag. Deze markt is waarschijnlijk nog veel groter dan die van elektrische auto’s. Het publiek snapt de mogelijkheden hiervan nog niet helemaal.

– Een andere ontwikkeling waar men verder niet veel over losliet is die van Zink/lucht batterijen. Deze bieden een veel hogere energiedichtheid dat de huidige op Lithium gebaseerde batterijen maar is nu nog veel te duur.

Tesla investeert mega in batterij elektrische auto

Er wordt dus goede vooruitgang geboekt rondom de batterij voor de elektrische auto. De wet van More gaat in de batterij industrie niet op, maar er is duidelijk een versnelling te zien in de energieopslag en andere technieken. Waar de ontwikkelingen rondom de lood batterij al vele jaren stilstaat, worden enorme investeringen gedaan in de Lithium gebaseerde batterijen en andere materialen. Met name Tesla, met een investering van 5 miljard dollar zorgt voor een enorme boost in dit segment. Tesla zelf verwacht nog veel meer van dergelijke fabrieken te gaan bouwen zodra ook de energieopslag van bijvoorbeeld zonnepanelen door particulieren interessant wordt zodra de prijzen verder zijn gedaald. Dat Elon Musk ook hier een visie over heeft mag wel blijken uit zijn grootaandeelhouderschap in een van de grootste zonnepanelen fabrikanten ter wereld, SolarCity (wat dan toevallig weer is opgericht door twee neven van Elon Musk).