Apple heeft een probleem. Geen vervelend probleem overigens. Ze hebben te veel geld. Op basis van de laatste kwartaalcijfers zo’n $158,8 miljard om precies te zijn. Het laatste kwartaal alleen al hield Apple $12 miljard over na de betaling van het dividend. Nu is het meeste van dit geld verdient met de verkoop van iPhones, iPads en iMacs en diensten zoals iTunes en AppleTV. De verkopen van deze producten groeien nog steeds flink en zullen genoeg inkomsten opleveren om het bestaan van Apple te borgen.
Maar om te groeien moeten nieuwe markten worden aangeboord. Naast de zogenaamde wearables, zoals het lang verwachte iWatch, zoekt Apple ook aanknopingspunten met de medische wereld en de auto industrie.

Gesprekken tussen Apple en Tesla al begonnen

Al vorig jaar heeft Apple’s hoofd bedrijven acquisitie, Adrian Perica, overleg gehad met Elon Musk, de CEO van Tesla Motors. Op dat moment ontstonden geruchten dan Apple interesse had in Tesla of in ieder geval een samenwerking met Tesla. Recentelijk blijkt ook Apple CEO Tim Cook bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn geweest, reden om aan te nemen dat de interesse van Apple in Tesla meer dan oriënterend was.

Apple kan Tesla direct kopen

Apple moet blijven innoveren om het groeitempo van de laatste jaren te kunnen volhouden. Het opkopen van veel belovende bedrijven die dezelfde vorm van innovatie tonen maar dan in een geheel andere markt brengt kansen en risico’s. De kansen liggen natuurlijk op het gebied van groei en integratie van Apple producten en diensten. De risico’s vooral in het feit dat auto’s niet hetzelfde zijn als iPad’s. Elektrische auto’s lijken echter al veel meer op een iPad dat een conventionele auto dus de stap is een stuk kleiner. En met een visionair als Elon Musk aan het roer, die daarvoor ook nooit een auto had gebouwd, is de kans dat een dergelijk avontuur snel en fiasco wordt gering.
De huidige beurswaarde van Tesla, zo’n $24 miljard, kan Apple eenvoudig ophoesten.

De vraag blijft vooral, is het een rendabele investering? Ik denk van wel. Tesla bevind zich in dezelfde positie als Apple 10 jaar geleden. Een innovatief bedrijf met een echte leider, een visie en een product waar behoefte voor bestaat en waar behoefte voor kan worden gecreëerd. Het was de periode waarin het merendeel van de mensen zei geen mobiele telefoon nodig te hebben en er nooit een zou aanschaffen. De rest is geschiedenis.

Tesla Motors en Elon Musk kunnen wereldbeeld veranderenTesla en Apple samen verder?

Ik verwacht dat het met Tesla ook zo zal verlopen. En net als de smartphones een aardverschuiving hebben veroorzaakt bij telecom bedrijven, zo zal de elektrische auto, Tesla in het bijzonder, een aardverschuiving veroorzaken onder de huidige automobiel industrie (die veel te sloom reageren op deze ontwikkelingen) maar vooral de energieleveranciers van vandaag.
Voor Elon Musk is de elektrische auto namelijk één onderdeel van zijn visie. Zijn visie behelst een complete energietransitie. Een transitie naar volledig hernieuwbare vormen van energie. Hij wil zonne-energie economisch rendabel maken, wat het feitelijk al is, en zo wereldwijd het milieu én triljoenen aan kosten besparen. Elon Musk heeft al meerdere keren bewezen een dergelijke verandering te kunnen veroorzaken. Als bestuursvoorzitter van SolarCity heeft hij ook hier de regie. SolarCity is een van de snelst groeiende zonne-energie leveranciers ter wereld.

Apple koopt Tesla, waar zit de link

Maar waar zit nu die link met Apple? Onder andere in de batterij. De batterijen zijn voor zowel de elektrische auto als alle Apple producten cruciaal en tevens de zwakke schakel. Tesla’s groei wordt nu beperkt door het gebrek aan batterijen. Dit probleem lost Tesla zelf op door de grootste Lithium-Ion fabriek ter wereld te gaan bouwen. De fabriek zal net zoveel Lithium-Ion batterijen produceren als nu door alle fabrieken in de wereld gezamenlijk.
Een investering van Apple in Tesla Motors is dus niet alleen een investering in een elektrische auto fabrikant. Het is een investering in een baanbrekend technologiebedrijf. Een bedrijf wat de wereld kan veranderen en naar zoals het er naar uitziet, gaat veranderen. Dat is de drijfveer van Tesla en dat is de drijfveer van Apple. Wellicht is dit ook de reden dat Apple al zo lang op zijn geld zit. Apple kan in één klap zowel Tesla als SolarCity kopen voor een slordige $30 miljard. Dat is de hoeveelheid geld die Apple zo ergens in november al weer bij elkaar heeft verdiend met zijn huidige producten. Door daarna flink te investeren in de combinatie kan Apple samen met Tesla enorme verschuivingen veroorzaken in deze verschillende nieuwe technologieën. Ook de combinatie van Elon Musk en Tim Cook lijkt een garantie voor succes. Elon Musk als de nieuwe Steve Jobs, Tim Cook als de retail guru. Apple koopt Tesla? Ik zie het wel gebeuren.