Jaguar Land Rover maakte eerder dit jaar bekend om vanaf 2020 alle auto’s te voorzien van een elektrische aandrijflijn. Als onderdeel van dit plan maakt Land Rover deze week haar eerste plug-in elektrische auto bekend, de Range Rover Sport PHEV.

Specificaties Range Rover Sport PHEV

Hier maar gelijk de specificaties van de Range Rover Sport PHEV:

  • Totaal vermogen / koppel: 404 pk / 640 Nm
  • Gecombineerd verbruik volgens NEDC: 2,3 liter per 100 km
  • Gecombineerd CO2 uitstoot volgens NEDC: 64 gram per km
  • Bereik puur elektrisch rijden: 51 km
  • Snelladen (51 km bereik): 2 uur 45 minuten
Voor een PHEV is een volledig elektrisch bereik van 51 km niet slecht. Je zou hiermee een groot deel van de dagelijks afgelegde kilometers mee kunnen afdekken wanneer je op de plaats van bestemming de batterij weer vol laad. In de praktijk zal het bereik echter eerder rond de 35 km liggen. Nog steeds niet slechts voor korte afstanden.

Aandrijflijn Range Rover Sport PHEV

Hieronder een schema van de PHEV aandrijflijn die Land Rover voor de Range Rover Sport PHEV ontwikkelde:

Range Rover Sport PHEV schema

De auto heeft een 7 kW lader aan boord. Dit kwalificeert dus niet als snellader maar dit geldt eigenlijk voor elke PHEV. De auto heeft een 13,1 kWh lithium-ion batterij die binnen 3 uur kan worden opgeladen zonder snellader.

Twee rij-modi op de Range Rover Sport PHEV

Volgens Land Rover kan de bestuurder kiezen uit twee standen:

  1. de Parallelle Hybride modus. Dit is de standaard modus en zorgt dat de elektromotor en de benzinemotor samen voor de aandrijving zorgen. De bestuurder kan het gebruik van de batterij optimaliseren door twee mogelijke functies te activeren.
  • SAVE functie. Dit zorgt er voor dat de batterij lading niet onder een bepaald niveau komt.
  • Predictive Energy Optimisation (PEO) functie. Zodra je een bestemming via het navigatiesysteem invoert komt deze functie beschikbaar. Het gebruikt onder andere de hoogte gegevens (niet zo belangrijk in Nederland) en berekent de optimale mix van elektromotor – en benzinemotor gebruik voor optimaal brandstofverbruik.

2. EV (Electric Vehicle) modus. Hierbij rijdt de auto volledig elektrisch. De beste modus voor stil en emissie vrij rijden.

 

Plaatjes interieur Range Rover Sport PHEV